, 2021/7/8

A magyarok szokásaira jellemző, hogy amikor beköszönt az újév éneklik vagy hallgatjuk a Himnuszt ezzel köszöntve az újévet. A közmédiában ezt követi a Szózat elszavalása, majd a köztársasági elnök újévi köszöntő beszéde.

Újév

Ünneplése

Sok helyen az ünneplés tűzijátékokkal, családi összejövetelekkel, bulikkal ünneplik. A városokban a  főtereken  rendezvényeket szerveznek, az újév beköszönte előtti másodperceket visszaszámlálás kíséri, ezután jönnek a pezsgős köszöntések, fogadalmak, jókívánságok. 

Az újév 

A naptári év legelső napja. Világszerte az egyik legünnepeltebb esemény összejövetelekkel ünneplik. A Gergely-naptárat használó nyugati kultúrkörben január 1-jére, a karácsonyi időszak  nyolcadik napjára esik. Magyarországon újév napja munkaszüneti nap.

Magyar népi hagyományok

Újév napjának népies neve kiskarácsony a magyarság körében. Régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva újév napján,ezért  a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek. Újévkor az egész év sikerét igyekeztek biztosítani különféle kellemes dolgok végzésével, azt gondolták, hogy ami újév napján történik az emberrel vagy amit tesz , az egész évben ismétlődni fog. Még a betegek is  fel keltek az ágyból, ezen a napon tilos volt bármit is kölcsönvenni vagy kölcsönadni, és  mellőzték a munkát és a veszekedést.

Azt tartották ki újévkor korán reggel megmosakodott a kútnál, az egész évben friss volt, aki pedig hajnalban elsőként húzott vizet a kútból, az szerencsét hozó „arany vizet” merített, a családtagokat is megitatták, hogy nekik is szerencséjük legyen.

Más kultúrák

A más naptárakat használó kultúrák január 1-étől eltérő napokon ünneplik az újévet; a kínai újév például februárra vagy márciusra esik, a zsidó újév szeptemberre vagy októberre, a perzsa újév március 21-ére,az iszlám újév pedig augusztusra.

Hagyományok szerinti tilalmak

Baromfi fogyasztása tilos,mert kikaparja a szerencsét a házból.

Disznó húst fogyasztani, mert az által szerencse ér kitúrja a szerencsét.

lencse, rizs, köles fogyasztása – sok pénzt hoz a házba

az első látogató férfi legyen, mert az hozza a szerencsét

tilos volt mosni, vagy ruhákat felakasztani a házban.

Jóslások:

Azt tartották, hogy amelyik lánynak  először viszi el a kutya a kocsonya csontját, az megy leghamarabb férjhez.

Ha napos idő az jó évet jósol

ha csillagos az ég, rövid lesz a tél

ha piros a hajnal, szeles lesz az esztendő.

Jelképek

Az új évnek rengeteg  szerencsehozó jelképe van, ezek közé tartozik a már említett lencsén túl a négylevelű lóhere, a patkó és a malac. Van ahol a kéményseprő is megjelenik.

Amit észben kell  tartani

Amikor az új év virrad, tudatában kell lennünk annak, hogy túl kell szárnyalni önmagunkat. Túl kell mennünk jelenlegi képességeinken és megvalósításának lehetőségei.. Ha ilyen erős elhatározással bírunk, akkor Isten az Ő különleges Áldásával ajándékoz meg minket.

Egy új év: új élet.

Egy új élet: új pillanat.

Egy új pillanat: új lehetőség.

Egy új lehetőség: új áldás a végtelen Teremtőtől.

Az újév egybe írva az ünnepnap, az év első napja. Ha pedig a “hamarosan kezdődő, illetve rövid idő óta tartó év”-re gondolunk – ilyenkor az új szó jelző, és a jelzős szerkezeteket külön írjuk, – az “új évet”használjuk. Újévkor mindenki új erővel, új fogadalmakkal indul a következő évnek.

Remélve ez az év más lesz mint a többi. Ez csak akkor lehetséges, ha teszünk érte, a fogadalom magában nem elég, azt be is kell tartani. 

Úgy lenne jó élni, hogy minden nap azt érezni újév van,minden nap tehetünk azért, hogy terveink valóra váljanak.

A mai nehéz helyzetben nem egyszerű, mégis az a lényeg maradjunk pozitívak, hiszen ez az egyetlen megoldás a problémánkra. A pozitív hozzáállásunk segít bevonzani a jót. Lásd meg a jót a rosszban, mert minden okkal van az életünkben.

Sohasem a jóból tanulunk. A nehézségek tanítanak értékelni a jót. Mert ugye csak az tudja értékelni a fényt aki járt már a sötétben.