, 2023/2/22

Függetlenül attól, hogy mi az igazi boldogságod, a boldogabb, elégedettebb élet elérhető közelségben van. A rendszeres szokásaid néhány apró változtatásával elérheted ezt a célt.

Hogyan legyünk boldogok

A szokások számítanak. Ha valaha is próbáltál már leszokni egy rossz szokásról, akkor nagyon jól tudod, mennyire megrögzöttek. Nos, a jó szokások is mélyen bevésődnek. Miért ne dolgozhatna azon, hogy a pozitív szokások a rutin részévé váljanak? Napi, havi és éves szokás, amelyek segíthetnek elindítani a törekvésedet. Csak ne feled, hogy a boldogság mindenki számára kicsit más és más, ahogyan a boldogság eléréséhez vezető út is.

Napi szokások

A következő napi szokások segíthetnek abban, hogy több boldogságot érj el az életedben.

Mosolyogj

Hajlamos vagy mosolyogni, ha boldog vagy. De ez valójában kétirányú utca. Azért mosolygunk, mert boldogok vagyunk, és a mosolygás hatására az agyunk dopamint szabadít fel, ami boldogabbá tesz minket. Bár nem teljesen bolondbiztos, a kutatók úgy találták, hogy a mosolygás és a boldogság közötti kapcsolat az "arc-visszacsatolás hipotézisének" tulajdonítható, ahol az arckifejezések szerény hatással lehetnek az érzelmekre. Ez nem jelenti azt, hogy állandóan hamis mosollyal az arcodon kell járkálnod. De ha legközelebb úgy érzed, hogy rosszul vagy, mosolyogj, és nézd meg, mi történik. Vagy próbáld meg minden reggel azzal kezdeni, hogy mosolyogsz magadra a tükörben.

Gyakorlat

A testmozgás nem csak a testednek szól. A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a stresszt, a szorongást és a depresszió tüneteit, miközben növeli az önbecsülést és a boldogságot. Már egy kis fizikai aktivitás is sokat számíthat. Nem kell triatlonra edzenie vagy sziklát másznia - kivéve persze, ha ez teszi boldoggá.

A trükk az, hogy ne erőltesd túl magad. Ha hirtelen beleveti magát egy megerőltető rutinba, a végén csak frusztrált (és fájdalmas) lesz.

Vegyük fontolóra ezeket az edzésindítókat:

Sétálj egyet a háztömb körül minden este vacsora után.

Iratkozz be egy kezdő jóga- vagy tai chi-tanfolyamra.

Kezd a napot 5 perc nyújtással.

Emlékeztesd magad azokra a szórakoztató tevékenységekre, amelyeket valaha is szerettél, de mára már elmaradtak. Vagy fontold meg, hogy elkezdesz olyan tevékenységeket, amelyeket mindig is ki akartál próbálni, például golfozni, bowlingozni vagy táncolni.

Aludj sokat

A legtöbb felnőttnek minden éjjel legalább 7 órányi alvásra van szükségeBizalmas forrás. Ha napközben azon kapod magad, hogy küzdesz a késztetéssel, hogy szundikálj, vagy csak általában úgy érzed, mintha ködben lennél, a tested azt üzenheti, hogy több pihenésre van szüksége. Bármennyire is a kevesebb alvás felé terel bennünket modern társadalmunk, tudjuk, hogy a megfelelő alvás létfontosságú a jó egészséghez, az agyműködéshez és az érzelmi jóléthez.

Az elegendő alvás csökkenti bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a depresszió és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Íme néhány tipp, amely segíthet jobb alvási rutin kialakításában:

Írd fel, hány órát alszol minden éjszaka, és mennyire érzed magad kipihentnek. Egy hét múlva már jobban fogod tudni, hogyan állsz. Megpróbálhatod egy alkalmazás használatával is nyomon követni az alvásodat. Minden nap ugyanabban az időben feküdj le és ébredj fel, beleértve a hétvégéket is. A lefekvés előtti órát tartsd meg nyugodt időnek. Fürödj meg, olvass, vagy csinálj valami pihentető dolgot. Kerüld a nehéz evést és ivást.

Tartsd a hálószobát sötéten, hűvösen és csendben.

Fektess be jó ágyneműbe.

Ha szundikálnia kell, próbáld meg 20 percre korlátozni.

Ha folyamatosan alvásproblémáid vannak, fontold meg, hogy beszélj orvosoddal. Lehet, hogy olyan alvászavarban szenvedsz, amely kezelést igényel.

Gyakorold a hálát

A hálaadás egyszerűen csak nagy lökést adhat a hangulatodnak, egyéb előnyök mellett. Egy kétrészes tanulmány például megállapította, hogy a hála gyakorlása jelentős hatással lehet a remény és a boldogság érzésére. Próbáld ki, hogy minden napot azzal kezdesz, hogy elismered, hogy hálás vagy egy dologért. Ezt megteheted fogmosás közben, vagy csak várva, hogy megszólaljon az elszundított ébresztőóra.

Miközben a napodat éled, fontold meg, hogy szemmel tartod a kellemes dolgokat az életedben. Ezek lehetnek nagy dolgok is, mint például a tudat, hogy valaki szeret téged, vagy hogy jól megérdemelt előléptetést kaptál. De lehetnek apró dolgok is, mint például egy munkatárs, aki megkínálta egy csésze kávéval, vagy a szomszéd, aki integetett Önnek. Talán csak a nap melege a bőrödön. Egy kis gyakorlással akár még tudatosabbá is válhatsz a körülötted lévő pozitív dolgok iránt.

Lélegezz mélyeket

Feszült vagy, a vállaid megfeszülnek, és úgy érzed, mintha most "elveszíthetnéd a fejed". Mindannyian ismerjük ezt az érzést. Az ösztön azt súghatja, hogy vegyél egy hosszú, mély lélegzetet, hogy megnyugodj. Kiderült, hogy ez az ösztön jó. A ResearchTrusted Source alátámasztja, hogy a lassú légzés és a mély légzőgyakorlatok segíthetnek a stressz csökkentésében. Ha legközelebb stresszesnek érzed magad, vagy a végsőkig ki vagy készülve, dolgozz végig ezeken a lépéseken:

Csukd be a szemed. Próbálj meg elképzelni egy boldog emléket vagy egy szép helyet.

Vegyél lassú, mély lélegzetet az orron keresztül.

Lassan lélegezzen ki a száján vagy az orrán keresztül.

Ismételd ezt a folyamatot többször, amíg nem érzied hogy kezdesz megnyugodni.

Ha nehezen megy a lassú, megfontolt légzés, próbálj meg minden egyes be- és kilégzéskor 5-ig számolni fejben.

Nézz szembe a stresszel

Az élet tele van stresszorokkal, és lehetetlen mindet elkerülni. Erre semmi szükség. A stressz nem mindig káros, és még a stresszhez való hozzáállásunkon is változtathatunk. Néha a stressznek van jó oldala is. Azokkal a stresszorokkal kapcsolatban, amelyeket nem tudsz elkerülni, emlékeztesd magad arra, hogy mindenkinek van stressze - nincs okod azt gondolni, hogy mindez csak rajtad múlik. És jó eséllyel erősebb vagy, mint gondolnád.

Ahelyett, hogy hagyná, hogy túlterhelje magát, próbáljon meg szembenézni a stresszorral. Ez jelentheti egy kellemetlen beszélgetés kezdeményezését vagy némi plusz munka elvégzését, de minél hamarabb szembesülsz vele, annál hamarabb kezdhet összezsugorodni a gödör a gyomrodban.

Kerüld el, hogy másokhoz hasonlítsd magad

Akár a közösségi médiában, akár a munkahelyen, vagy akár egy jógaórán történik, könnyen beleeshetsz abba a helyzetbe, hogy másokhoz hasonlítod magad. Az eredmény? Megbízható Forrás több elégedetlenséget, alacsonyabb önbecsülést, sőt depressziót és szorongást is tapasztalhatsz. Gyakorlásba kerülhet, hogy abbahagyd a másokhoz való hasonlítgatást, de megéri a belső békéd és boldogságod érdekében. Kezdheted a listán szereplő egyéb tippekkel, amelyek segíthetnek a figyelmed befelé, önmagadra irányítani, mint például a mély légzés és a naplóírás. Azt is fontolóra veheted, hogy beszélj egy terapeutával a perspektíva érdekében.

Dobd el a telefont

Húzd ki a konnektorból. Tényleg. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a túlzott telefonhasználat változásokat okozhat az agyban és hatással lehet a hangulatra, sőt, egy felülvizsgálat még komolyabb kognitív és érzelmi változásokat is kimutatott a serdülőknél és fiatal felnőtteknél. Kapcsolj ki minden elektronikai eszközt, és tedd el a fülhallgatót legalább heti egyszer 1 órára. Később is ott lesznek neked, ha szükséged van rájuk.

Ha egy ideje nem kapcsolódtál ki, meglepődhetsz, mekkora különbséget jelent. Hagyd, hogy az elméd szabadon járjon a változatosság kedvéért. Meditálj. Sétálj egyet, és figyelj a környezetedre. Legyél társasági ember. Vagy legyél egyedül. Csak legyél. Túl ijesztően hangzik? Próbálj meg hetente többször rövidebb időre kikapcsolódni.

Menj a természetbe

Ha hetentél legalább 30 percet töltesz zöldövezetben, az egy tanulmány szerint segíthet csökkenteni a vérnyomást és a depresszió kialakulásának esélyét.

A zöld területed lehet bármi, például a szomszédos park, a saját hátsó kerted vagy egy tetőkert - bárhol, ahol értékelheted és élvezheted a természetet és a friss levegőt. Még jobb, ha egy kis szabadtéri testmozgást is beiktatsz a mixbe az extra előnyökért. Ugyanez a fent említett tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik időt töltöttek zöld területeken, nagyobb valószínűséggel gyakoribb és minden alkalommal hosszabb ideig tartó testmozgást is végeztek.

Fedezd fel a meditációt

A meditációnak számos módszere van, amit felfedezhetsz. Ezek magukban foglalhatnak mozgást, összpontosítást, spiritualitást vagy mindhárom kombinációját.

A meditációnak nem kell bonyolultnak lennie. Lehet olyan egyszerű, mint 5 percig csendben ülni a saját gondolataiddal. Még a korábban említett mély légzőgyakorlatok is szolgálhatnak a meditáció egy formájaként.

Találj egy öngondoskodási rituálét

A rohanó világban könnyű elhanyagolni az öngondoskodást. De ha megpróbálsz időt szakítani arra, hogy amennyire csak tudsz, ápold magad, az fontos ahhoz, hogy támogasd a testedet abban a feladatában, hogy a gondolataidat, szenvedélyeidet és szellemedet keresztülvigye ezen a világon. Lehet, hogy a munkahetet egy hosszú, forró fürdővel lazítod le.

Vagy lehet, hogy olyan bőrápolási rutin bevezetése, amely kényeztető érzéssel tölti el. Vagy lehet, hogy egyszerűen csak egy estét szánsz arra, hogy felveszed a legpuhább pizsamádat, és az elejétől a végéig megnézel egy filmet. Bármi is legyen az, szakíts rá időt. Írd be a naptáradba, ha kell, de próbáld meg prioritásként kezelni.