, 2023/2/22

A boldog emberek céltudatosan élnek. Örömüket lelik a tartós kapcsolatokban, a céljaikért való munkában és az értékeik szerint élnek.

A boldog ember jelei

A boldog ember nem rajong az anyagi javakért vagy a luxusnyaralásokért. Ez a személy jól érzi magát az élet egyszerű örömeivel - kutyát simogatni, egy fa alatt ülni, élvezni egy csésze teát.

Íme néhány külső jele annak, hogy valaki elégedett.

Nyitott az új dolgok megtanulására

Magas az alázatossága és a türelme

Szívesen mosolyog és nevet

sodródik az árral

Gyakorolja az együttérzést

gyakran hálás

Gyakorolja az öngondoskodást

Élvezi az egészséges kapcsolatokat

Örül másoknak

Kín nélkül ad és kap

Értelemmel és céllal él

Nem érzi magát jogosnak, és kevesebb elvárása van

Nem rosszindulatú vagy sértő

Nem neheztel

Nem veszi tudomásul az apró bosszúságokat

Nem szorong a tegnap és a holnap miatt

Nem játszik játékokat

Nem mártír vagy áldozat

Nem fukarkodik a boldogságával

További információért lásd: Hogyan találjuk meg a boldogságot.

A boldogság mítoszai

Rengeteg tévhit kering arról, hogy szerintünk mi tesz minket boldoggá. Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a boldogság akkor lesz elérhető, ha elérnek egy bizonyos mérföldkövet, például megtalálják a tökéletes partnert vagy megkapnak egy bizonyos fizetést.

Az emberek azonban kiválóan alkalmazkodnak az új körülményekhez, ami azt jelenti, hogy az emberek hozzászoknak az új kapcsolatukhoz vagy vagyonukhoz, visszatérnek a boldogság alapszintjére, és keresik a következő mérföldkövet. Szerencsére ugyanez az elv érvényes a visszaesésekre is - rugalmasak vagyunk, és nagy valószínűséggel újra megtaláljuk a boldogságot.

Ami konkrétan a pénzügyeket illeti, a kutatások azt mutatják, hogy az éves jövedelem szempontjából az édes pont az évi 60 000 és 95 000 dollár között van, nem pedig az egymillió dolláros fizetés. A 95 000 dollár feletti jövedelem nem egyenlő a jólét növekedésével; egy évi 150 000 dollárt kereső személy nem feltétlenül lesz olyan boldog, mint egy sokkal kevesebbet kereső személy.

Az alábbi gondolattípusok jól példázzák ezeket a boldogsággal kapcsolatos tévhiteket:

"Akkor leszek boldog, ha gazdag és sikeres leszek".

"Boldog leszek, ha a megfelelő emberhez megyek feleségül."

"Ha megkapom álmaim állását, boldog leszek."

"Nem lehetek boldog, ha a kapcsolatom szétesett."

"Soha nem fogok felépülni ebből a diagnózisból."

"Életem legszebb éveinek vége."

Pozitív pszichológia

A pozitív pszichológia a pszichológia azon ága, amely az emberi boldogulást kutatja. Arra keresi a választ, hogy az egyének hogyan élhetnek át pozitív érzelmeket, hogyan alakíthatnak ki hiteles kapcsolatokat, hogyan találhatják meg a flow-t, hogyan érhetik el céljaikat, és hogyan építhetnek ki értelmes életet. A Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa, Martin Seligman által ösztönzött mozgalom abból a vágyból indult ki, hogy a pszichológiában alapvető váltás következzen be - a betegség és a szorongás körüli gondolkodás helyett a növekedés, az értelem és a beteljesülés ápolásához szükséges tudás és készségek biztosítása.

Boldogság az élet során

Minden embernek egyedi élettapasztalata van, és ezért egyedi boldogságélményei is. Ennek ellenére, amikor a tudósok megvizsgálják a boldogság átlagos pályáját az élet során, néhány minta kirajzolódik. A boldogság és az elégedettség viszonylag magasan kezdődik, a serdülőkortól a középkorig csökken, majd az idősebb felnőttkorban emelkedik.

Ami valakit a 20-as éveiben boldoggá tesz, az a 80-as éveiben már nem biztos, hogy örömet okoz, és az öröm a 80-as éveiben talán lényegtelennek tűnt a 20-as éveiben. Az emberek számára értékes, hogy folyamatosan megfigyeljék és felülvizsgálják, hogy mi teszi őket boldoggá egy adott időpontban, hogy egész életük során továbbra is a kiteljesedésre törekedjenek.

Boldogság és egészség

Az egészség és a boldogság teljesen összefonódik. Ez nem azt jelenti, hogy a beteg emberek nem lehetnek boldogok, hanem azt, hogy az egészségre való odafigyelés a jólét fontos - és talán alulértékelt - összetevője. A kutatók számos kapcsolatot azonosítottak az egészség és a boldogság között - beleértve a hosszabb élettartamot is -, de nehéz megkülönböztetni, hogy melyik tényező okozza a másikat. Az étrend, a testmozgás, az alvás és egyéb változtatásai mindenkinek segíthetnek abban, hogy elégedettebbnek érezze magát.