, 2022/10/12

Mi nők olyan jók vagyunk abban, hogy másokat szolgáljunk. A családunk igényeinek a sajátunk elé helyezése második természetünknek tűnik. Nap mint nap automatikusan azt mondjuk: "Örömmel", miközben főzünk, takarítunk, bevásárolunk, gondoskodunk a párunkról, a gyerekeinkről (vagy anyukáinkról és apukáinkról) és a főnökeinkről.

Több örömet szerezz az életedben

De amikor arra kerül a sor, hogy magunknak is örömet szerezzünk, gyakran érezzük magunkat bűnösnek vagy önzőnek. Az irónia az, hogy minél inkább kielégítjük saját szükségleteinket, annál könnyebben tudunk másoknak segíteni harag és harag nélkül, és annál egészségesebbek leszünk. Ne próbáld meg a családod többi tagját - vagy bárki mást - boldoggá tenni a választásoddal.

Csinálj olyat, amit még soha nem tettél. A Rutgers Egyetem antropológusa, Helen Fisher, PhD arról számol be, hogy az újszerű dolgok végzése valóban növeli az agy dopaminszintjét, ami fokozza az örömérzetet. Próbálj meg megtanulni egy új képességet, például görkorcsolyázni, lovagolni vagy szteppelni. Vagy csak nézz meg egy új boltot - és ne félj felpróbálni egy Chanel-ruhát, vad fülbevalót vagy más olyan dolgot, amit talán soha nem vennél meg.

Élvezz egy romantikus regényt. Ha már a regényes dolgoknál tartunk, a boldog véget érő könyvek olvasása az élet egyik legnagyobb öröme, és ez a boldog érzés még sokáig megmarad, miután a könyv végére értél. Imádok bármit, amit Eloisa James vagy Julia Quinn ír, mert történelmi, de szenvedélyes és vicces történeteikben a szerelem mindent legyőz. (Ötletekre van szükséged? Nézd meg a 8 szexi könyv a hálószobádba című cikket).

Menj el úszni. Keress egy olyan helyet, ahol nem bánod, hogy felfeded a gyönyörűen tökéletlen testedet, és ugorj bele. Merülj el! Csinálj egy ágyúgolyót. Lebegj. Vagy ha energikusnak érzed magad, 340 kalóriát olvaszthatsz el, ha fél órán át úszol egy kört. Írj egy levelet. Vedd elő a jó papírt és egy díszes tollat, és írj levelet egy rég nem látott barátodnak, családtagodnak vagy szerelmednek. Öntsd ki a szívedet.

Még csak el sem kell küldened, ha nem akarod - sőt, ne is tedd, ha dühös levélről van szó. A dühös leveleket csak a helyi újság szerkesztőségi oldalára küldheted. (További előnye: az érzéseid kifejezése - még a dühöseké is - segít az immunrendszered zümmögésében.)

Készítsd el saját imádat. Legyen olyan személyes és konkrét, amennyire csak akarod. Írd le. Mondd el minden este lefekvés előtt, ha akarod, csendben. Minden alkalommal, amikor felszállok egy repülőgépre, imádkozom a védelemért és a biztonságos utazásért, valamint szolgálatot és hálát fogadok. A felszállás és az univerzum akaratának való átadás kombinációja a biztonság erőteljes érzését adja nekem.

Tölts egy órát egyedül a szobádban. Csukd be az ajtót, és csinálj, amit csak akarsz (kivéve a takarítást). Álmodozz, öltözz fel, vagy...

Tarts egy kis szundi szünetet. Ne aggódj amiatt, hogy mikor fogsz felébredni. Nyisd ki az ablakot, és szívd be a friss levegőt. Akkor tudod, hogy sikerrel jártál, ha nyál csorog az arcodon, amikor végeztél. Már egy 15 perces szundikálástól is éberebbnek és mindenre késznek érzi magát, állítják a kawasaki Nemzeti Munkaegészségügyi Intézet japán kutatói. (Nézd meg, hogyan lehet a valaha volt legjobb szundikálásod.)

Aludj a születésnapi ruhádban. Rajta, vetkőzzön meztelenre! Érezd a puha lepedőt a csupasz bőrödön, és képzeld el, milyen érzés volt babának lenni - biztonságos, kényelmes, és boldogan nem tudsz semmilyen problémáról.

Szexeljen kettesben vagy egyedül. Az ókori rómaiaktól a prűd viktoriánus korszakig valóban volt neve annak a betegségnek, amit a nők kaptak, ha nem szexeltek eleget: hisztéria. Az őszinte gyógymódot orvosi maszturbációnak hívták, és az orvosok feltalálták a vibrátort, hogy megkönnyítsék. Azóta a tudósok rájöttek, miért működik: Az orgazmus megemeli az ösztrogénszintet, ami feldobja a hangulatunkat, és az endorfinokat, amelyek természetes fájdalomcsillapítók és depresszió elleni harcosok. Ha tehát nyűgösség, túlfűtött érzelmek, sírógörcsök és feszült, ideges alkat tünetei vannak, kövesse az orvos utasításait: Éljen át egy orgazmust. Ismételje meg, ha szükséges.

Játsszon néhány állattal. A sajátjaiddal, ha vannak, másokkal, ha nincsenek. Ugorjon be a helyi állatmentő otthonba, csak úgy látogatóba. Jól eltöltött idő: Tanulmányok kimutatták, hogy egy állat simogatása ellensúlyozhatja a stresszt. Játsszon fogócskát, fogócskázzon, vagy csak...

Bújjon össze a háziállataival, a gyerekeivel, a párjával, az unokáival. Kerüljön közel egymáshoz, és csak élvezze a melegség és a szeretet csodálatos érzését. Mindannyian profitálni fognak az érintésből: A gyakori ölelés segít alacsonyan tartani a vérnyomást és egészségesen tartani a szívet - jelentették az Észak-Karolinai Egyetem kutatói. (Nincs háziállata? Íme 7 egészséges ok, amiért érdemes lenne.)

Dokumentálja a különleges alkalmat fotókkal. Készítsen belőle történetet. Csak olyan dolgokról válasszon képeket, amelyekre valóban emlékezni szeretne - a gyerekek bábelőadásáról a családi összejövetelen, vagy az ötrétegű tortáról az évfordulós partin. Képzelje el, ahogy a déd- és ükunokái nevetnek és sírnak a képek láttán.

Adj magadnak egy szabadnapot a jó magaviseletért. Ne várd meg, amíg beteg vagy depressziós leszel. Vegyél ki egy napot, hogy azt csinálj, amit csak szeretnél, hogy megjutalmazd magad a kemény munkádért. Töltsd az egész napot olvasással az ágyban, ültess egy új kertet, vagy takarítsd ki a szekrényt. Játsszon nagyon hangosan zenét, és énekeljen vele.

Egyedül eszel. Rendelj, amit csak akarsz. Élvezze a kényeztetést és a csendet. Élvezze az ételt és a nagyszerű társaságot. Ne lepődj meg, ha nehéz. De a büszkeség érzése, amit a vége felé érzel, jobb, mint bármelyik desszert.

Fejlessz ki egy mesterséget. Mindig is meg akartál tanulni kötni? Akvarellfestéssel foglalkozni? Szánj rá időt. Azzal, hogy új idegi kapcsolatokat alakítasz ki, növelni fogod az agyad teljesítményét.

Végezz magadnak szépségkezelést. Vegyél egy pihentető fürdőt, és végezz el egy nem fényes manikűrt (told vissza a körömágybőrt, reszeld és polírozd le), kenj gyógynövényes maszkot az arcodra, vagy végezz mélykondicionálást a hajadnak. Vagy foglalj időpontot egy nappali gyógyfürdőbe olyasmire, amit még soha nem próbáltál ki, de mindig is kíváncsi voltál rá - forró köves masszázsra vagy szőlőmagos testpakolásra. Hagyd ki azokat a dolgokat, amelyek célja, hogy mások számára jobban nézz ki, és koncentrálj arra, amitől a legjobban fogod érezni magad. Már így is gyönyörű vagy.

Ha van hozzáférésed egy óriási trambulinhoz, ugorj fel rá. Ne hagyd, hogy a gyerekek élvezzék az egészet. Úgy fogod érezni, hogy repülhetsz, és nem fogsz tudni nem nevetni. Ne próbálkozz azonban őrült mozdulatokkal, csak ugrálj! Nagy lendületet adsz majd a koordinációdnak, az egyensúlyodnak és a mozgékonyságodnak. Ha nincs a közelben trambulin, akkor...

Táncolj! Tegyél fel valami vidám zenét, és ugrálj vagy keringőzz. Fogj meg bárkit, aki történetesen a közelben van, vagy csináld egyedül. Tegyél be egy polkát, egy kis Strauss-t, Keith Urban-t vagy OutKastot - bármilyen ritmust, amit szeretsz.

Feküdj le a fűre, és nézd a felhőket. Próbálj meg visszaemlékezni, milyen volt, amikor gyerek voltál, és próbáld meg felidézni, mi szeretnél lenni, ha felnősz. Mit gondolna a kisgyerekkori éned arról, akivé váltál? Ha elkeserednél, gondolj arra, hogy milyen változtatásokat kellene tenned ahhoz, hogy boldoggá tedd. Aztán kérdezd meg magadtól, mi akadályoz meg ebben? Ne hagyd, hogy a félelem visszatartson. Kövesd az örömödet.