, 2022/10/12

A tinédzsered erőszakos, depressziós, visszaél az alkohollal vagy a drogokkal, vagy más problémákkal küzd? Íme, hogyan enyhítheti az otthoni stresszt, és hogyan segíthet a tinédzsernek abban, hogy boldog, sikeres felnőtté váljon.

Segítség a problémás tizenévesek szüleinek

Egy tinédzser szülője sosem könnyű. Lehet, hogy kimerültnek érzi magát attól, hogy éjjelente ébren fekszik, és azon aggódik, hol van a gyermeke, kivel van, és mit csinál. Kétségbeeshet a sikertelen kommunikációs kísérletek, a végtelen veszekedések és a nyílt dac - nem is beszélve a szeszélyességről, a heves érzelmekről és az impulzív és meggondolatlan viselkedésről.

Miért viselkednek úgy a tizenévesek, ahogyan viselkednek?

Néha talán nehéz elhinni, de nem, a tinédzsered nem egy idegen lény egy távoli bolygóról. De ők másképp vannak összedrótozva. Egy tinédzser agya még aktívan fejlődik, ezért másképp dolgozza fel az információkat, mint egy érett felnőtt agya. A frontális kéreg - az agynak az érzelmek kezelésére, a döntéshozatalra, az érvelésre és a gátlások szabályozására használt része - a tinédzserkorban átstrukturálódik, hihetetlen sebességgel képez új szinapszisokat, miközben az egész agy csak körülbelül a 20-as évek közepén éri el a teljes érettséget.

Lehet, hogy a tinédzsered magasabb nálad, és bizonyos szempontból érettnek tűnik, de gyakran egyszerűen képtelenek arra, hogy felnőtt szinten végiggondolják a dolgokat. A serdülőkor fizikai változásai során termelődő hormonok tovább bonyolíthatják a dolgokat. Nos, ezek a biológiai különbségek nem mentesítik a tizenévesek rossz viselkedését, és nem mentesítik őket a tetteikért való felelősségre vonás alól, de segíthetnek megmagyarázni, hogy a tizenévesek miért viselkednek olyan impulzívan, vagy miért frusztrálják a szülőket és a tanárokat rossz döntéseikkel, szociális szorongásukkal és lázadásukkal.

A serdülőkori fejlődés megértése segíthet abban, hogy megtaláld a módját annak, hogyan maradj kapcsolatban a tinédzsereddel, és hogyan küzdjétek le együtt a problémákat. Azt is fontos megjegyezni, hogy bár a tinédzserek egyediek, egyedi személyiséggel és saját kedvenceikkel és ellenszenveikkel, néhány vonás univerzális. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a tinédzsered érzelmileg visszahúzódik tőled, bármennyire is függetlennek tűnik a tinédzsered, vagy bármennyire problémássá válik a tinédzsered, még mindig szüksége van a figyelmedre és arra, hogy úgy érezd, szereted.

Amikor a tipikus tini viselkedés problémás tini viselkedéssé válik

Ahogy a tinédzserek kezdik érvényesíteni függetlenségüket és megtalálni saját identitásukat, sokan olyan viselkedésbeli változásokat tapasztalnak, amelyek a szülők számára bizarrnak és kiszámíthatatlannak tűnhetnek. Az édes, engedelmes gyermeked, aki egykor nem bírta elviselni, hogy elszakadj tőle, most nem mutatkozik 20 méteren belül, és minden szavadat szemforgatással vagy ajtócsapkodással fogadja. Bármennyire is nehéz lehet ezt elviselni a szülőknek, ezek egy normális tinédzser cselekedetei.

Egy problémás tinédzser viszont viselkedési, érzelmi vagy tanulási problémákat mutat, amelyek túlmutatnak a tipikus tinédzserproblémákon. Ismételten gyakorolhatnak kockázatos viselkedést, beleértve az ivást, a kábítószer-fogyasztást, a szexet, az erőszakot, az iskolából való lógást, az önkárosítást, a bolti lopást vagy más bűncselekményeket. Vagy mentális problémák tüneteit mutatják, mint például depresszió, szorongás vagy étkezési zavarok. Bár bármilyen, újra és újra ismétlődő negatív viselkedés lehet a mögöttes baj jele, fontos, hogy a szülők megértsék, mely viselkedések normálisak a serdülőkori fejlődés során, és melyek utalhatnak komolyabb problémákra.

Tipikus tinédzser vs. problémás tinédzser viselkedés

Változó megjelenés

Tipikus tinédzser viselkedés: A tizenévesek számára fontos, hogy lépést tartsanak a divattal. Ez jelentheti a provokatív vagy figyelemfelkeltő ruhák viselését vagy a hajfestést. Hacsak a tini nem akar tetoválást, kerülje a kritikát, és a tiltakozást tartogassa a nagyobb problémákra. A divat változik, és a tinédzsered is változni fog.

A problémás tinédzserek figyelmeztető jelei: A változó külső megjelenés vörös zászlót jelenthet, ha iskolai problémák vagy más negatív viselkedésbeli változások kísérik. A vagdosás és az önkárosítás jelei vagy a szélsőséges fogyás vagy súlygyarapodás szintén figyelmeztető jelek.

Fokozott viták és lázadó viselkedés

Tipikus tinédzser viselkedés: Ahogy a tizenévesek kezdenek függetlenségre törekedni, gyakran fognak egymásnak esni és vitatkozni.

A problémás tinédzserek figyelmeztető jelei: A viták állandó eszkalálódása, az otthoni erőszak, az iskolából való lógás, a verekedésekbe való belekeveredés és a törvénnyel való összeütközés mind olyan vészjelző viselkedésformák, amelyek túlmutatnak a tinédzserek lázadásának normáján.

Hangulatváltozások

Tipikus tinédzser viselkedés: A hormonok és a fejlődési változások gyakran azt jelentik, hogy a tinédzsered hangulatingadozásokat, ingerlékeny viselkedést tapasztal, és küzd az érzelmei kezelésével.

A problémás tinédzser figyelmeztető jelei: A személyiség gyors változásai, a jegyek romlása, a tartós szomorúság, a szorongás vagy az alvászavarok depresszióra, zaklatásra vagy más érzelmi egészségügyi problémára utalhatnak. Vegyen komolyan minden öngyilkosságról szóló beszélgetést.

Kísérletezés alkohollal vagy drogokkal

Tipikus tinédzser viselkedés: A legtöbb tinédzser valamikor kipróbálja az alkoholt, rágyújt egy cigarettára vagy szipuzik. Sokan még a marihuánát is kipróbálják. Ha őszintén és nyíltan beszél a gyerekekkel a drogokról és az alkoholról, az az egyik módja annak, hogy ez ne fajuljon tovább.

A problémás tinédzserek figyelmeztető jelei: Ha az alkohol- vagy drogfogyasztás szokássá válik, különösen, ha ez iskolai vagy otthoni problémákkal jár együtt, az kábítószerrel való visszaélésre vagy más, háttérben meghúzódó problémákra utalhat.

Jobban befolyásolják a barátok, mint a szülők

Tipikus tinédzser viselkedés: A barátok rendkívül fontossá válnak a tizenévesek számára, és nagy hatással lehetnek a döntéseikre. Ahogy a tizenévesek egyre inkább a társaikra koncentrálnak, ez elkerülhetetlenül azt jelenti, hogy elvonulnak Öntől. Lehet, hogy emiatt megbántva érzi magát, de ez nem jelenti azt, hogy a tinédzsernek ne lenne még mindig szüksége a szeretetére.

A problémás tinédzserek figyelmeztető jelei: Vörös zászlók közé tartozik a hirtelen változás a kortárscsoportban (különösen, ha az új barátok negatív viselkedésre ösztönöznek), az ésszerű szabályok és határok betartásának megtagadása, vagy a rossz viselkedés következményeinek hazugsággal való elkerülése. Hasonlóképpen, ha a tinédzsered túl sok időt tölt egyedül, az is jelezheti a problémákat.

Szakmai segítség keresése problémás tinédzsernek

Ha a tinédzserednél piros zászlós viselkedést észlelsz, fordulj orvoshoz, tanácsadóhoz, terapeutához vagy más mentálhigiénés szakemberhez, hogy segítsen megfelelő kezelést találni. Megfizethető online terápia. Közel 3 millió ember fordult a BetterHelphez professzionális online terápiaért. Töltsd ki a kvízt, és találj az igényeidnek megfelelő terapeutát.

Még ha szakember segítségét kéred is, ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkád befejeződött - csak most kezdődik. Amint azt az alábbiakban részletezzük, számos olyan intézkedést tehetsz otthon, amelyekkel segíthetsz a tinédzsernek, és javíthatod a köztetek lévő kapcsolatot. És nem kell megvárnia a diagnózist ahhoz, hogy elkezdje ezeket a gyakorlatba ültetni.

Ne feledd, hogy bármilyen problémával is küzd a tinédzsered, az nem annak a jele, hogy valahogy kudarcot vallottál szülőként. Ahelyett, hogy megpróbálnád a helyzetért a felelősséget felróni, inkább koncentrálj a tinédzserednek aktuális szükségleteire. Az első lépés az, hogy megtaláld a módját annak, hogy kapcsolódj ahhoz, amit érzelmileg és szociálisan átélnek.

Tipp 1: Kapcsolódj össze a problémás tinédzserével

Talán nehéz elhinni - tekintve, hogy gyermeke dühös vagy közömbös Önnel szemben -, de a tinik még mindig vágynak a szeretetre, jóváhagyásra és elfogadásra a szüleiktől. A pozitív, szemtől-szembeni kapcsolat a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a stressz csökkentésének az idegrendszer megnyugtatása és fókuszálása révén. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg sokkal nagyobb befolyása van a tinédzserére, mint gondolná.

Hogy megnyíljanak a kommunikációs vonalak:

Legyél tisztában a saját stressz-szintjeddel. Ha dühös vagy feldúlt vagy, most nincs itt az ideje, hogy megpróbálj kommunikálni a tinédzsereddel. Várd meg, amíg megnyugszol és energiával töltődsz fel, mielőtt beszélgetésbe kezdesz. Valószínűleg minden türelemre és pozitív energiára szükséged lesz, amit csak fel tudsz gyűjteni.

Legyél ott a tinédzserednek. Ha felajánlod, hogy beszélgess a tinédzsereddel egy kávé mellett, valószínűleg szarkasztikus lekezelő vagy elutasító gesztussal fogják fogadni, de fontos, hogy megmutasd, hogy elérhető vagy. Ragaszkodj ahhoz, hogy az étkezések alkalmával együtt üljetek le, tévé, telefon vagy más zavaró tényező nélkül. Nézz a tinédzserére, amikor beszélsz, és hívd fel a tinédzsert, hogy nézzen rád. Ne legyél frusztrált, ha erőfeszítéseidre csak egyszavas morgás vagy vállvonogatás a válasz. Lehet, hogy sok vacsorát kell csendben elfogyasztani, de amikor a tinédzsered meg akar nyílni, tudja, hogy mindig lesz rá lehetősége.

Találd meg a közös hangot.

Ha megpróbálod megvitatni a tinédzsered külsejét vagy ruháit, az biztos módja lehet egy heves vita kirobbantásának, de még mindig találhatsz néhány közös pontot. Apák és fiúk gyakran a sport, anyák és lányaik pedig a pletykák vagy a filmek kapcsán kerülnek kapcsolatba egymással. A cél nem az, hogy a tinédzsered legjobb barátja legyél, hanem az, hogy találjatok közös érdeklődési köröket, amelyeket békésen meg tudtok beszélni. Ha egyszer már beszélgetnek, a tinédzsered talán könnyebben megnyílik neked más témákról is.

Hallgasd meg anélkül, hogy ítélkeznél vagy tanácsokat adnál. Amikor a tinédzsered beszélget veled, fontos, hogy meghallgasd anélkül, hogy ítélkeznél, gúnyolódnál, félbeszakítanál, kritizálnál vagy tanácsot adnál. A tinédzsered azt szeretné érezni, hogy megérted és értékeled, ezért tartsd a szemkontaktust, és összpontosíts a gyermekedre, még akkor is, ha nem rád néz.

Te az e-mailjeid ellenőrzöd vagy az újságot olvasol, a tinédzser úgy fogja érezni, hogy nem fontos neked. Számíts az elutasításra. A tinédzsered gyakran haraggal, ingerültséggel vagy más negatív reakciókkal reagálhat a kapcsolatteremtési kísérleteidre. Maradj nyugodt, és hagyj teret a tinédzsernek, hogy lehiggadjon. Próbáld meg később újra, amikor már mindketten megnyugodtatak. A sikeres kapcsolatteremtés a tinédzsereddel időt és erőfeszítést igényel. Ne hagyd magad elriasztani; legyél kitartó, és az áttörés eljön.

A kapcsolódás útjában álló akadályok

Ha a tinédzsered alkohol vagy kábítószer hatása alatt áll, az érzelmi kapcsolódási képességei sérülhetnek. Ugyanez igaz lehet a vényköteles gyógyszerekre is. Ha például a tinédzsered antidepresszánsokat szed, győződj meg róla, hogy az adagolás nem több, mint amennyire feltétlenül szükség van.

Tipp 2: Kezeld a tinédzserek dühét és erőszakosságát

Ha olyan tinédzser fiú szülője vagy, aki dühös, agresszív vagy erőszakos, akkor állandó félelemben élhetsz. Minden telefonhívás vagy kopogtatás az ajtón azt a hírt hozhatja, hogy a fiadnak vagy bántódása esett, vagy súlyosan bántott másokat. Természetesen a tizenéves lányok is dühösek, de ez a düh általában inkább verbálisan, mint fizikailag jut kifejezésre. A tinédzser fiúk nagyobb valószínűséggel dobálnak tárgyakat, rúgnak ajtókat vagy ütik a falakat, amikor dühösek. Néhányan még a dühüket is feléd irányítják. Minden szülő, különösen az egyedülálló anyák számára ez mélységesen zavaró és felkavaró élmény lehet. De nem kell az erőszak fenyegetése alatt élnie. Az erőszak elviselése ugyanolyan káros a tinédzsernek, mint neked.

Ha úgy érzied hogy a tinédzsered fenyeget.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy fizikailag biztonságban érezze magát. Ha a tinédzsered erőszakoskodik veled szemben, azonnal fordulj segítségért. Szükség esetén hívj egy barátot, rokont vagy a rendőrséget. Ez nem azt jelenti, hogy nem szereted a gyermekedet, de az első helyen mindig az Ön és a családja biztonsága kell, hogy álljon.

Hogyan birkózz meg a tinédzserek dühével

A harag sok tizenéves számára kihívást jelentő érzelem lehet, mivel gyakran más, a háttérben meghúzódó érzelmeket takar, például frusztrációt, szégyent, szomorúságot, fájdalmat, félelmet, szégyent vagy sebezhetőséget. Amikor a tizenévesek nem tudnak megbirkózni ezekkel az érzésekkel, előfordulhat, hogy kirohan, és ezzel veszélybe sodorják magukat és másokat. Tizenéves korukban sok fiúnak nehézséget okoz az érzelmeik felismerése, nemhogy azok kifejezése vagy segítségkérés.

A szülők számára az a kihívás, hogy segítsenek a tinédzsernek megbirkózni az érzelmekkel, és konstruktívabb módon kezelni a dühöt:

Állíts fel határokat, szabályokat és következményeket. Egy olyan időpontban, amikor te és a tinédzser is nyugodtak vagytok, magyarázd el, hogy semmi rossz nincs abban, ha valaki dühöt érez, de vannak elfogadhatatlan módjai a düh kifejezésének. Ha a tinédzsered például kirohan, akkor szembe kell néznie a következményekkel - a kiváltságok elvesztésével vagy akár a rendőrség bevonásával. A tinédzsereknek most nagyobb szükségük van határok és szabályok betartására, mint valaha.

Próbáld megérteni, mi áll a düh mögött. Szomorú vagy depressziós a tinédzsered? Nem érzi például elégtelennek magát, mert a társainak olyan dolgai vannak, amik neki nincsenek? Szüksége van a tinédzsernek arra, hogy valaki ítélkezés nélkül meghallgassa őt?

Legyél tisztában a dühre figyelmeztető jelekkel és kiváltó okokkal. Fáj a tinédzserednek a feje, vagy elkezd járkálni, mielőtt dührohamot kapna? Vagy egy bizonyos óra az iskolában mindig dühöt vált ki? Ha a tinédzserek felismerik a figyelmeztető jeleket, hogy az indulataik kezdenek elszabadulni, akkor lépéseket tehetnek a düh csillapítására, mielőtt az elszabadulna.

Segíts a tinédzsernek megtalálni a düh levezetésének egészséges módjait. A testmozgás különösen hatékony: futás, kerékpározás, hegymászás vagy csapatsportok. Már az is segíthet a feszültség és a harag levezetésében, ha egyszerűen csak megüt egy boxzsákot vagy egy párnát. A tánc vagy a hangos, dühös zenére való játék szintén enyhülést hozhat. Néhány tizenéves a művészetet vagy az írást is használja arra, hogy kreatívan kifejezze a dühét.

Adj teret a tinédzsernek a visszavonulásra. Amikor a tinédzsered dühös, engedd meg neki, hogy visszavonuljon egy olyan helyre, ahol biztonságban lehűtheti magát. Ne kövesse a tinédzsert, és ne követeljen tőle bocsánatkérést vagy magyarázatot, amíg még mindig dühöng; ez csak meghosszabbítja vagy fokozza a dühöt, vagy akár fizikai reakciót is kiválthat.

Tegyél lépéseket a saját dühödnek kezelésére. Nem tudsz segíteni a tinédzsernek, ha te is elveszíted a türelmedet. Bármilyen nehéznek is hangzik, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak kell maradni, függetlenül attól, hogy gyermeked mennyire provokálj. Ha te vagy a család más tagjai kiabálnak, ütik egymást, vagy dobálnak dolgokat, a tinédzser természetesen azt fogja feltételezni, hogy ezek a megfelelő módjai annak, hogy ő is kifejezze a dühét.

A tizenévesek erőszakos viselkedésének piros zászlói

Elég egy pillantást vetni a hírek címlapjaira, hogy tudjuk, a tinédzserek erőszakos viselkedése egyre nagyobb problémát jelent. A filmek és tévéműsorok mindenféle erőszakot dicsőítenek, számos weboldal szélsőséges nézeteket népszerűsít, amelyek erőszakos cselekedetekre szólítanak fel, és az erőszakos videojátékok órákon át tartó játéka érzéketlenné teheti a tiniket az agresszió és az erőszak valós következményeivel szemben.

Természetesen nem minden erőszakos tartalomnak kitett tinédzser válik erőszakossá, de egy érzelmileg sérült vagy mentális problémákkal küzdő, problémás tinédzser esetében a következmények tragikusak lehetnek. A figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy egy tinédzser erőszakossá válhat, a következők:

Bármilyen fegyverrel való játék

Megszállottan erőszakos videojátékokkal játszik, erőszakos filmeket néz, vagy olyan weboldalakat látogat, amelyek az erőszakot népszerűsítik vagy dicsőítik.

Mások fenyegetése vagy megfélemlítése

Olyan erőszakos cselekményekről fantáziál, amelyeket szívesen elkövetne.

Agresszív vagy kegyetlen viselkedés háziállatokkal vagy más állatokkal szemben.

Tipp 3: Ismerd fel a tinédzser depresszió jeleit

A tinédzserek számos problémás viselkedése a depresszió jele lehet. Ezek közé tartozhatnak:

Problémák az iskolában. A tinédzser depresszióval járó alacsony energia- és koncentrációs problémák csökkenő iskolalátogatottsághoz és az osztályzatok romlásához vezethetnek.

Menekülés. Sok depressziós tinédzser elszökik vagy beszél arról, hogy elszökik otthonról, gyakran segélykiáltásként.

Drog- és alkoholfogyasztás. A tizenévesek alkoholt vagy kábítószert használhatnak depressziójuk öngyógyítására.

Alacsony önbecsülés. A depresszió kiválthatja vagy felerősítheti a szégyenérzetet, a kudarcot és a társadalmi nyugtalanságot, és a tizenéveseket rendkívül érzékennyé teheti a kritikára.

Okostelefon-függőség. A depressziós tizenévesek a problémáik elől az internetre menekülhetnek, de a túlzott okostelefon- és internethasználat általában növeli az elszigeteltség érzését és súlyosbítja a depressziót.

Meggondolatlan viselkedés. A depressziós tizenévesek veszélyes vagy kockázatos viselkedést tanúsíthatnak, például vakmerő vezetést, mértéktelen alkoholfogyasztást vagy nem biztonságos szexet.

Erőszak. Egyes tizenévesek - általában fiúk - agresszívvá és erőszakossá válhatnak, ha depressziósak.

Ha többet szeretne megtudni a tinédzser depresszió jeleiről...

És arról, hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni a problémát és visszaterelni az életét a helyes kerékvágásba, olvasd el a Szülői útmutató a tini depresszióhoz című kiadványunkat.

Tipp 4: Hozz egyensúlyt a problémás tinédzser életébe

Nem számít, hogy pontosan mi az oka a tinédzsered problémáinak, az egészséges életmódváltással visszahozhatod az egyensúlyt az életébe. Teremtsen struktúrát. Lehet, hogy a tinik kiabálnak és vitatkoznak veled a szabályokról és a fegyelemről, vagy lázadnak a napi struktúra ellen, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé van rájuk szükségük. A struktúra, például a rendszeres étkezési és lefekvési idő, biztonságérzetet és biztonságot ad a tinédzsernek. Ha minden nap együtt ülünk le reggelizni és vacsorázni, az remek alkalmat adhat arra is, hogy minden nap elején és végén ellenőrizze a tinédzsert.

Csökkentsd a képernyő előtt töltött időt. Úgy tűnik, hogy közvetlen kapcsolat van az erőszakos tévéműsorok, filmek, internetes tartalmak és videojátékok, valamint a tizenévesek erőszakos viselkedése között. Még ha a tinédzsered nem is vonzódik az erőszakos anyagokhoz, a túl sok képernyőidő akkor is hatással lehet az agy fejlődésére. Korlátozza a tinédzserének az elektronikus eszközökhöz való hozzáférési idejét, és korlátozza a telefonhasználatot egy bizonyos esti időpont után, hogy gyermeke elegendő alvást kapjon.

Ösztönözd a testmozgásra. Már egy kis rendszeres testmozgás is segíthet enyhíteni a depressziót, növelheti az energiát és a hangulatot, enyhítheti a stresszt, szabályozhatja az alvási szokásokat, és javíthatja a tinédzser önbecsülését. Ha nehezen veszed rá a tinédzsert, hogy a videojátékokon kívül mást is csináljon, bátorítsd arra, hogy olyan tevékenységalapú videojátékokkal vagy "exergame"-ekkel játsszon, amelyeket állva és mozgásban játszanak - például táncot, gördeszkázást, focit vagy teniszt szimulálva. Amint a testmozgás szokássá válik, bátorítsa a tinédzsert, hogy próbálja ki a valódi sportot, vagy csatlakozzon egy klubhoz vagy csapathoz.

Étkezz helyesen. Az egészséges táplálkozás segíthet stabilizálni a tinédzser energiáját, élesíteni az elméjét és kiegyenlíteni a hangulatát. Legyél példakép a tinédzserednek. Főzz több ételt otthon, egyél több gyümölcsöt és zöldséget, és csökkentsd az egészségtelen ételek és az üdítők fogyasztását.

Biztosítsd, hogy tinédzsered eleget aludjon. Az alvásmegvonás stresszessé, rosszkedvűvé, ingerlékennyé és letargikussá teheti a tinédzsert, és problémákat okozhat a testsúly, a memória, a koncentráció, a döntéshozatal és a betegségekkel szembeni védettség terén. Lehet, hogy te képes vagy hat óra alvással megélni egy éjszaka, és még működőképes is vagy a munkádban, de a tinédzsernek 8,5-10 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy szellemileg éles és érzelmileg kiegyensúlyozott legyen. Ösztönözd a jobb alvást azzal, hogy következetes lefekvési időt szabsz meg, és távolítsd el a tévét, számítógépet és más elektronikus kütyüket a tinédzser szobájából - ezeknek az eszközöknek a fénye elnyomja a melatonintermelést, és inkább stimulálja az elmét, mint pihenteti. Javasold, hogy a tinédzser inkább zenét vagy hangoskönyveket hallgasson lefekvés előtt.

Tipp 5: Vigyázz magadra

A stressz, amit bármelyik tinédzserrel, különösen a viselkedési problémákkal küzdő tinédzserrel való foglalkozás jelent, megviselheti a saját egészségedet, ezért fontos, hogy vigyázz magadra. Ez azt jelenti, hogy törődj az érzelmi és fizikai szükségleteiddel, és tanuld meg kezelni a stresszt. Szánj időt a napi pihenésre, és tanuld meg, hogyan szabályozd magad, és hogyan csökkentsd a stresszt, amikor úgy érzed, hogy túlterheltnek érzed magad. Ha megtanulod, hogyan használhatod érzékszerveid a stressz gyors levezetésére, és rendszeresen gyakorolod a relaxációs technikákat, azzal remekül kezdheted.

Beszéld át a dolgot. Normális, ha túlterheltnek, tehetetlennek, dühösnek vagy frusztráltnak érzed magad, amikor egy problémás tinédzserrel foglalkozol. Ha megbeszéled, hogy mit érzel, az segíthet az intenzitás levezetésében, ezért oszd meg az érzéseidet egy megbízható baráttal, vagy keress egy terapeutát.

Ne menj egyedül, különösen, ha egyedülálló szülő vagy.

Keress támogatást a családodtól, barátaidtól, iskolai tanácsadótól, sportedzőtől, vallási vezetőtől vagy valaki mástól, aki kapcsolatban áll a tinédzserével. Az olyan szervezetek, mint a Boys and Girls Clubs, a YMCA és más ifjúsági csoportok szintén segíthetnek struktúrát és útmutatást nyújtani.

Ne feledkezz meg a többi gyermekéről sem. A problémás tinédzserrel való foglalkozás az egész családot megzavarhatja. Különösen nehéz lehet a többi gyermek számára, ezért gondoskodj róla, hogy ne hagyd őket figyelmen kívül. A testvéreknek különleges egyéni figyelemre vagy saját szakmai segítségre lehet szükségük ahhoz, hogy kezelni tudják a helyzettel kapcsolatos érzéseiket.

Ez nem tart örökké.

Érdemes emlékeztetni a tinédzsert arra, hogy bármennyi fájdalmat vagy zűrzavart is él át most, a szereteteddel és támogatásoddal, valamint szakmai segítséggel, ha szükség van rá, a helyzet javulhat és javulni is fog - mindkettőtök számára. A tinédzsered túljuthat a kamaszkor problémáin, és boldog, kiegyensúlyozott fiatal felnőtté érhet.