, 2022/10/13

A "jó felnőtt kapcsolat" különböző embereknek mást jelent. És sokféle kapcsolat létezik. A párkapcsolat talán a legfontosabb a társadalmunkban. Gyakran ez a legfontosabb kapcsolat az emberek életében; ez a család alapja (és ez az a hely, ahol a legtöbben megtanulják a felnőttkori szeretetet, a tárgyalást, a változást és a kompromisszumkészséget), és gyakran gazdasági egységet is jelent.

Mitől lesz jó egy kapcsolat

Mit értünk "felnőtt kapcsolat" alatt?

Egyes felnőttek közötti kapcsolatok elsősorban szexuális jellegűek, de minden jó kapcsolat alapja, hogy az emberek tisztelik egymást, és képesek világosan kommunikálni. A felnőtt kapcsolat két olyan emberről szól, akik egyenlő jogokkal, egyenlő lehetőségekkel és egyenlő felelősséggel rendelkeznek.

Hogyan definiálhatjuk a teljes értékű, intim kapcsolatot?

A legtöbb embernek nagyon személyes definíciója van arról, hogy mit jelent számára a teljes értékű, intim kapcsolat. Néhány dolog, amit a legtöbben elvárnak egy kapcsolatban:

szerelem

intimitás és szexuális önkifejezés

kommunikáció

elkötelezettség

egyenlőség és tisztelet

kompatibilitás

társaság.

Mítoszok és félreértések a kapcsolatokról

Számos mítosz és tévhit létezik a kapcsolatokról. Ezek a romantikus ideálokon alapulnak, amelyeket a médiában olvasott, hallott vagy látott ábrázolások alapján alakítunk ki.

"Az egymást szerető emberek automatikusan jól kommunikálnak": HAMIS

A jó kommunikáció nem jön magától. A kommunikáció néhány egyszerű készség elsajátításával és gyakorlásával javítható. Ide tartoznak az asszertivitás, a meghallgatás és a tisztázás készségei, hogy az üzeneteket ne értsük félre. A párok közötti nyílt kommunikáció elengedhetetlen.

"A romantikus szerelem fenntartása a hosszú és boldog kapcsolat kulcsa": HAMIS

Tanulmányok azt mutatják, hogy a párkapcsolatokban a szerelem típusa megváltozik a romantikus, szenvedélyes szerelemtől a kapcsolatok korai szakaszában a bonyolult szerelemtől a kapcsolat későbbi szakaszában, amelyet társas szerelemnek neveznek.

"Ha a partnerem szeret engem, akkor ösztönösen tudnia kell, hogy mit akarok és mire van szükségem ahhoz, hogy boldog legyek": HAMIS

Ezt nevezik "gondolatolvasó mítosznak" - elvárni, hogy a partnered ösztönösen tudja, mit akarsz és mire van szükséged. A valóságban az embereknek közölniük kell másokkal a vágyaikat, szükségleteiket és elvárásaikat ahhoz, hogy ezek az igények teljesüljenek.

Mire van szüksége egy jó kapcsolatnak?

Ez személyenként változik, de a legtöbb ember valószínűleg egyetért abban, hogy a tisztelet, a társaság, a kölcsönös érzelmi támogatás, a szexuális önkifejezés, a gazdasági biztonság és gyakran a gyermeknevelés mind fontos részei egy felnőtt kapcsolatnak. Kérd meg partnered, hogy írja le azt az öt tulajdonságot/szükségletet, amely számára a legfontosabb egy kapcsolatban. Nézd át a listát, és nézd meg, hogy az igények közül melyek azok, amelyekkel kapcsolatban tehetsz valamit, és melyek azok, amelyekről a partnereddel kell tárgyalni. Tedd ugyanezt te is. Ezután beszélgessetek egymás párkapcsolati igényeiről. Lényeges, hogy mindkét partner igyekezzen megérteni és tiszteletben tartani a másik igényeit.

Melyek a partnerem fontos életszükségletei?

Nem mindannyian ugyanazt akarjuk az élettől. Te és a partnered készíthetnétek egy-egy listát arról, hogy mi a legfontosabb az életben. Beszélgessetek egymással arról, hogy mi szerepel a listokokon. Ne feledd, hogy a legtöbb ember különböző dolgokra vágyik.