, 2022/10/12

Miért olyan fontos a családi nyaralás? Bizonyára mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a családi nyaralás jó ötlet, de vajon milyen előnyei vannak valójában? Hadd mutassunk be néhány kutatási eredményt és tudományos tényt, amelyek pontosan megállapítják, hogy miért érdemes a családi nyaralást előnyben részesíteni, a kapcsolatok erősítésétől kezdve az egészség javulásáig.

Miért olyan fontosak a családi ünnepek

Szakítás a megszokással

A családi nyaralásnak arról kellene szólnia, hogy egy frissítő szünetet tarthassanak a megszokott szokásoktól és a mindennapoktól. Egy Elizabeth Buie által a TES-ben megjelentetett cikk szerint a szülők és a gyerekek közötti beszélgetések megdöbbentő kétharmada a napi rutin körül forog. Egy nyaralás tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy megtörd ezt a beszélgetési ciklust, és érdekfeszítőbb beszélgetéseket folytass gyermekeddel, ráadásul több időt adsz arra, hogy megismerd az egyéni személyiségüket, és észrevedd, hogyan nőnek, változnak és fejlődnek emberként.

Ha a nyaralás alatt eltávolodtok a megszokott családi rutintól, az segíthet észrevenni, hogy mi az, ami (vagy éppen mi az, ami nem) működik az otthoni szokásokban; ez pedig elegendő mozgásteret biztosít ahhoz, hogy meglássátok, hogyan változtathattok, amikor visszatérsz. Ez a fajta felfrissült gondolkodás igazán pozitív hatással lehet arra, ahogyan a családja a nyaralás alatt, és természetesen az otthonlét után is kommunikál egymással.

Időt szakítani a játékra

A stressztől, a munkahelyi kötelezettségektől és az otthoni mindennapok időbeli korlátaitól távol töltött idő sokkal több szabadidőt biztosít a nyaralás alatt, hogy újra összekapcsolódhass és élvezd a gyermekeiddel való együttlétet. Egy Telegraph-cikk kijózanító statisztikája szerint a szülők 65%-a állítja, hogy csak alkalmanként játszik a gyermekeivel, ezért a nyaralás alatt mindenképpen ragadjuk meg a lehetőséget, hogy többet játsszunk!

A játéknak a gyermekkor fontos részét kell képeznie, mivel segít a gyerekeknek türelmet tanulni, fejleszti a problémamegoldó képességüket és ösztönzi a kreativitást. A gyermekünkkel való közös játékkal töltött idő azt is megerősíti őket abban, hogy szeretik és értékelik őket. A játék a felnőttek számára is fontos! Az apák egyharmada azt mondja, hogy nincs ideje játszani a gyermekével, és minden hatodik apa azt állítja, hogy nem tudja, hogyan kell játszani a gyermekével, de érdemes megjegyezni, hogy a játék a felnőttek számára is ugyanilyen előnyökkel jár.

Ugyanazokat a kognitív készségeket fejleszti, mint a gyerekek, például a problémamegoldást és a kreativitást, miközben hatalmas stresszoldóként is működik, és segít abban, hogy jobban érezzük magunkat a gyermekünkkel kapcsolatban. Szánj időt a játékra

Emlékek építése

A Családi Nyaralási Szövetség kutatása kimutatta, hogy a britek 49%-ának a legboldogabb emlékei a családjával együtt töltött nyaralás során keletkeztek. Továbbá a megkérdezettek közel negyede (24%) azt mondta, hogy ezeket a boldog emlékeket idézi fel, amikor nehéz idők jönnek. A családi nyaralás kizökkent a megszokott rutinból, és ez általában azt jelenti, hogy a környezet és az élmények mélyebb hatást gyakorolnak a tudatunkra.

A közös, vidám családi időtöltés jó emlékeket teremt, és a BBC által bemutatott kutatás szerint a pozitív emlékek tudományosan bizonyítottan hosszabb ideig megmaradnak, mint a rosszak. Úgy tűnik, itt az ideje, hogy sokkal több szórakozásban legyen részünk!

Az egészség fokozása

A családi nyaralás egészséges! A fizikai egészségünkre való összpontosítás egyre inkább előtérbe kerül a legtöbbünk számára, de egy kutatás (Holt-Lunsted et al, 2015) rávilágított arra, hogy a "párkapcsolati egészségünk" is nagy hatással van a fizikai egészségünkre. A családi nyaralások javíthatják a családtagok közötti kapcsolatokat a jobb kommunikáció, az együtt töltött nyugodt idő és a közös élmények öröme révén.

Emellett a családi nyaralások természetesen általában "zöld mozgással", azaz a szabadban való aktív tartózkodással járnak, ami bizonyítottan fellendíti a mentális és fizikai jólétet. A természettel való kapcsolatnak minden jel szerint rengeteg előnye van - a hangulat javításától kezdve a magabiztosság növelésén át egészen odáig, hogy a szervezetünk több vírust és daganatellenes fehérvérsejtet termel.

Erősíti a kapcsolatokat

A családi nyaralás tökéletes lehetőséget nyújt a szeretteink közötti kapcsolatok megerősítésére (vagy akár újjáépítésére). Kutatások szerint csak minden negyedik gyermek beszélget a szüleivel hetente több mint egyszer "valami fontos dologról". Egy családi nyaralás időt és nyugodt környezetet biztosít arra, hogy a napi házimunkán, a házi feladaton vagy a vacsorán kívüli dolgokról is beszélgessenek.

Bár a technológia révén minden eddiginél több "kapcsolatot" tartunk fenn, semmi sem ér fel az együtt töltött idővel. A családtagokkal való szoros együttlét lehetőséget ad arra, hogy a testbeszéd, a finom árnyalatok, a gesztusok és az arckifejezések révén sokkal jobban megértsék egymást, ami sms-ben vagy Whatsappon keresztül egyszerűen nem lehetséges!

Mindent egybevetve, a nyaraláson együtt töltött családi idő egyszerűen lehetőséget ad arra, hogy mindannyian élvezzék egymás társaságát, biztosítva őket arról, hogy szeretik őket, és mesés emlékeket szerezve mindannyiuknak.