, 2022/10/12

Bár az egyedül töltött idő fontos a kreativitás és az inspiráció szempontjából, a barátokkal és a családdal töltött minőségi idő legalább annyira fontos. Kutatások szerint a barátokkal és a családdal töltött idő nagyban befolyásolja a boldogságot.

Miért fontos több időt tölteni a barátokkal és a családdal

A társasági idő különösen fontos a boldogság szempontjából, még az introvertáltak számára is. Tanulmányok bizonyították, hogy a barátokkal és a családdal töltött idő nagymértékben növeli a boldogságot - még a megnövekedett jövedelemnél is jobban! A családdal és barátokkal töltött idő még a stresszel való megbirkózásban is segíthet. Ahogy a Harvard boldogságszakértője, Daniel Gilbert elmagyarázza: "Boldogok vagyunk, ha van családunk, boldogok vagyunk, ha vannak barátaink, és szinte minden más dolog, amiről azt hisszük, hogy boldoggá tesz minket, valójában csak mód arra, hogy még több családtagot és barátot szerezzünk.

Tölts időt a családdal

A családdal töltött idő az egyik legjobb módja annak, hogy emlékezetes élményeket szerezzünk. Semmi sem helyettesítheti a családoddal töltött időt. Ez különösen igaz, ha vannak gyerekeid. A kisebb gyerekek esetében jó esély van arra, hogy már most is sok időt töltesz velük. Nagyobb gyerekek és tinédzserek esetében, akik esetleg inkább a barátaikkal töltenek időt, nehezebb lehet a családi időt kiszakítani.

Ha nem tudod, hol kezd, fontold meg, hogy kicsiben kezd: vacsora az asztalnál vagy társasjáték esténként. Ha a játékok nem a családod számára jelentenek szórakozást, próbálkozz a szabadban - például egy sétával a parkban. Még a ház körüli projektek is remek módja annak, hogy mindenkit bevonjanak és egy cél érdekében dolgozzanak. Ösztönözd a családot a közös időtöltésre azzal, hogy olyan dolgokat keresel, amelyek mindenkit érdekelnek. Lehet, hogy eleinte kihívást jelent, de hamarosan ez már a második természeteteddé válik.

Tölts időt a barátaiddal

Ahogy öregszünk, és az életünk felgyorsul, úgy tűnik, egyre kevesebb időnk jut a barátainkra. Lehet, hogy először észre sem vesszük, de hamarosan a kávézós randevúkat felváltják az iskolai találkozók. A gondtalan reggeleitek zsúfoltak és rohanóak lesznek, és a telefonhívások, amelyeket korábban naponta megtettél, hogy a legjobb barátoddal csevegj, lassan kéthetente (vagy havonta!) felzárkózó hívásokká válnak. A barátokra szánt idő sajnos az első dolgok egyike, ami elmúlik, amikor az élet elfoglalttá válik, és mielőtt észrevennéd - alig ismered azt a személyt, akit korábban a legjobb barátodnak hívtál.

Az viszont tény, hogy bár ez tragikus, de megelőzhető is! A barátokkal töltött idő egyike azon kevés örömöknek az életben, amelyek nagyon kevésbe kerülnek, de jelentősen megjutalmaznak. Bizonyítottan ez az egyik legjobb módja a stressz leküzdésének is. A barátaiddal töltött idő segíthet elolvadni a világ gondjaitól, és minden szempontból jobb emberré válhatsz.

Szánj időt a barátaidra, azáltal, hogy beütemezed. Ennek egyik sikeres módja, ha megtaláljátok a közös célokat, amelyek mindkettőtöknek lehetnek, és az időtöket együtt töltitek azzal, hogy e célok elérésén dolgozzatok - így egyszerre két dolgot is elérhettek, és könnyebben találhattok időt a barátokkal való együttlétre. Ilyen lehet például a közös edzés, a háziállatok közös sétáltatása, új dolgok közös kipróbálása, vagy a gyerekek játszódélutánjait egymásra időzíteni. Kereshetnétek különleges alkalmakat is, hogy időt tölthessetek egymással. Ezeknek az eseményeknek nem kell hatalmas társadalmi eseményeknek lenniük. Lehet olyan egyszerű is, mint áthívni a barátokat, hogy megnézzék a Super Bowl-t, vagy hogy a házastárs vigyázzon a gyerekekre, hogy ti elmehessetek kávézni.

A barátokkal és a családdal töltött idő további előnyei

A barátokkal és családdal töltött minőségi idő egészségre gyakorolt néhány előnye a következő:

A családdal és barátokkal töltött idő enyhíti a stresszt: A Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya szerint azok az egyének, akik több időt töltenek családjukkal és barátaikkal, általában jobb megküzdési mechanizmusokkal rendelkeznek a stressz kezelését illetően. Hajlamosak a szociális csoportjukat stresszpufferként használni, ami lehetővé teszi számukra, hogy kommunikálják a stresszt ahelyett, hogy olyan negatív megküzdési mechanizmusokat keresnének, mint az alkohol és a dohányzás.

Segíti az általános jólétet: A szociális csoportok érzelmi támogatást nyújtanak, ami segít abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Valójában azok az emberek, akik a barátaikat és a családjukat támogatónak tekintik, hajlamosabbak arra, hogy jobban érzik az élet értelmét és erősebb céltudatossággal rendelkeznek, mint azok, akik nem.

Nagyszerű a szív egészségének: A stressz elősegítheti a gyulladás kialakulását az artériákban, ami az eltömődött artériák előjele. Egy tanulmány megállapította, hogy ha az egyének a család és a barátok támogatását élvezik, akkor valóban alacsonyabb a pulzusuk és a vérnyomásuk, ami idővel segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Most menj, és hívj fel egy barátot vagy családtagot!

Ha több időt töltesz a barátaiddal és a családoddal, az jótékonyan hat a mentális jólétedre és a kapcsolataidra is. A barátokkal és a családdal a jó pillanatok jobbak, a bánatokat pedig megosztjuk - ezért ne hagyd figyelmen kívül az életnek ezt a fontos területét!