, 2022/10/13

Sadhguru megvizsgálja, hogy miért az elme békéje az élet A-ja, nem pedig az élet Z-je, és elmagyarázza a békesség valódi jelentését. Sadhguru: Mi a béke? Az emberek azt mondják, hogy a hegyen ülni és meditálni a béke.

Mi a lelki béke és hogyan lehetünk békében

Valaki más talán alkoholt iszik, és nagyon békés lesz, és így tovább. Amikor az egód kielégül, akkor nagyon békés vagy. Bárhová mész, azon a helyen, ahol az emberek hajlandóak támogatni és erősíteni az egódat, azon a helyen nagyon békés vagy. Csak azokon a helyeken, ahol az egótokat megverik, ott nem vagytok békések, nem igaz?

Ha el kell menned és egy hegyre kell ülnöd ahhoz, hogy békés legyél, akkor az a béke nem a te békéd, talán a hegy az. Amikor lejöttök, megint ugyanazok a problémák lesznek. Bármelyik bolond lehet békés a hegyen, mert csak három napig vagy ott. Ha három évig élsz ott, akkor ott is lesznek problémáid. A vakációk általában nagyon rövidek - ami jó dolog. Ha egy kicsit tovább maradsz ott, rájössz, hogy még ez sem működik. Mivel nagyon rövid, mielőtt új problémákat tudnál kreálni, máris visszatérsz a régi problémáidhoz. Tehát az embereknek nem szabad panaszkodniuk a nyaralás rövidségére.

Általában a világban, amikor az emberek a lelki békéről beszélnek, az csak arról szól, hogy valahogy kényelmessé tegyék az egójukat. Ahelyett, hogy nyugtalanok lennének, kényelmesen szeretnének élni. De maga az a folyamat, amikor az egótokat kényelmessé próbáljátok tenni, egyben a kényelmetlenség egész folyamata is. Minél inkább próbál az ember békés lenni, annál inkább csak elveszíti a békéjét, és letér a helyes útról. Az a személy, aki békés akar lenni, valójában soha nem lesz békés. Csak ennek a folyamatnak a fordítottja fog megtörténni.

A békét nem lehet megteremteni

Abéke nem olyasmi, ami megtörténik. A béke olyasvalami, ami mindig is van. Általában a béke, amit elérsz, csak arról szól, hogy kényelmessé teszed magad. Amikor a hegyekre nézel, békés vagy. Hirtelen egy elefánt rohan ki az erdőből egyenesen feléd - minden békéd eltűnik. Ennek a békének nincs nagy jelentősége. Jobb, ha megzavarodsz, mert ha megzavarnak, legalább keresni fogod. Ha békéssé válsz, csak önelégült leszel. Az önelégültség a legnagyobb ellenség. A nyugtalanság nem az ellenséged. Az önelégültséged a legnagyobb ellenség, és ez a fajta béke csak önelégültséget fog teremteni.

A béke a teljesítményből is fakadhat. Amikor elértél valamit, nagyon elégedettnek érzed magad. Úgy érzed, hogy teljes vagy, egy egész lény. Ez csak egy pillanatig tart. Ez a teljesség érzése valójában nem teljesség. Amikor a vágyaid teljesülnek, amikor a törekvéseid teljesülnek, vagy amikor minden rendben van számodra, amikor a körülötted lévő helyzet kényelmes az egód és a tested számára, ezek azok az időszakok, amikor általában békésnek érzed magad. De ez a béke nem béke. A béke a semmit jelenti. A béke nem olyasmi, amit ti teremtetek; a béke nem olyasmi, ami megtörténik. A béke olyasvalami, ami mindig van. Ami a felszínen történik, az zavar.

Ez olyan, mint az óceán. Az óceán felszínén hullámokat fogtok látni, hatalmas turbulenciát és felfordulást. De ha a mélybe mentek, ott tökéletesen békés az egész. A létezés alapvető tulajdonsága mindig a béke.

Az elme békéje az élet "A" betűje.

Jelenleg a legtöbb ember azt gondolja, hogy az elme békéje a legfőbb cél az életében. Az ilyen emberek csak békében fognak pihenni. Még a kutyád is békésen ül, ha elegendő élelmet adsz neki. Lehet, hogy nem boldog, de legalább békés. Ezt az állapotot tartja a legmagasabbnak a legtöbb ember ezen a bolygón - beleértve az úgynevezett spirituális embereket is. Azt mondják, a béke a legmagasabb cél. A béke nem a legmagasabb cél. Ha ma élvezni akarod a vacsorádat, békésnek kell lenned. Ha élvezni akarod a családodat, a munkádat vagy a sétát a parkban, békésnek kell lenned.

A béke az élet A-ja, nem pedig az élet Z-je. Ez a legalapvetőbb dolog. Ha semmi más nincs, legalább békésnek kell lenned. A békességet a legmagasabb dologként vetítik előre, mert ha valakinek zavart elméje van, akkor a békesség lesz a legmagasabb cél a perspektívájában. A békességet a legmagasabb dologként vetítik előre, mert amikor valakinek zavart elméje van, a békesség lesz a legmagasabb cél a perspektívájában. Bármitől is vagy megfosztva, az lesz a legmagasabb dolog az életedben.

Amikor nemrég Izraelben jártam, elvittek egy étterembe, ahol vacsorát rendeztek. Különböző típusú éttermek vannak. Néhány étterem a jó ételekről ismert. Mások a hangulatukról híresek. De van, amelyik az ott folyó beszélgetésről híres. Tel-Avivban ez volt az az étterem, ahol állítólag a legintellektuálisabb beszélgetések zajlanak.

Az emberek elkezdtek bejönni, és egy ember azt mondta nekem: "Shalom". Azt mondtam "Namaste" és megkérdeztem, "Mit jelent a Shalom?". Azt válaszolta: "Ez a köszönés legmagasabb módja.

Azt jelenti, hogy béke". Megkérdeztem: "Miért a béke a legmagasabb üdvözlési mód?". Számomra a béke nem a legmagasabb üdvözlési mód. Talán ha a Közel-Keleten születtél, akkor a béke a köszöntés legmagasabb módja, mert minden nap annyi mindent látsz magad körül történni. Ha emberek halnak meg a szomszédságodban, akkor biztosan azt gondolod, hogy a béke a legmagasabb életforma.

De ha minden békés körülötted, akkor valami izgalmat keresel. Békésnek lenni biztosan nem a legfőbb cél, mert csak akkor fog a tested és az elméd a legjobban működni, ha békés és örömteli vagy - és ez az alapvető paramétere a sikerednek és hatékonyságodnak a világban. A hatékonyságod és a termelékenységed nem attól függ, hogy vágysz-e valamire, hanem a képességedtől.

A képességed csökken, ha a boldogtalanság, a frusztráció vagy a depresszió valamilyen állapotában vagy. Tehát, ha a termelékenység érdekel, az első és legfontosabb dolog, hogy kellemes alapot teremts magadnak, hogy a békés és örömteli lét nem jelent számodra problémát. Ez nem függ semmitől - ilyen vagy. Most a tested és az elméd a lehető legjobban fog működni, és könnyedén megteremtheted azt, amit szeretnél.