, 2021/7/12

Az emberiség egy része Karácsonyt gondolja a legnagyobb ünnepnek, mondván Karácsony a szeretet ünnepe.Elgondolkodtató kifejezés.Szomorú, ha a szeretetnek három napot szentelünk, hisz a szeretet nem adni és kapni való. a szeretet egy állapot amit élni kell.

Karácsony

Amennyiben ezt el tudjuk fogadni minden nap a szeretet ünnepének kellene lenni. A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe, a húsvét után a legnagyobb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékeznek. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. December 25-én tartják világszerte, habár Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert.

Lehet azért választották ezt a napot, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, vagyis a húsvét, és fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt, esetleg azért, mert ekkor van a téli napforduló a Föld északi féltekéjén.

Az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja ez a keresztény ünnep. Az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon ünnepe. Az Újszövetségben olvasottak  szerint Jézus istállóban született, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, aki férjével népszámlálásra Betlehembe érkezett. 

A történet szerint napkeleti bölcsek indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy csillag vezette el őket Jézushoz. A helyi kultúrától függően együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, írott üdvözletek küldése, templomi ünnepségek, ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, karácsonyfa-állítás, karácsonyi gyertyák, girlandok, magyaroknál szaloncukor, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése.

A karácsony szó eredete

Több elmélet is született a magyarázatára. Eredhet a latin creatio szóból. A környező népek közül, talán nem véletlenül, a román nyelvben crăciun szóval illetik a karácsonyt, ami valószínű a latin calatio ,összehívás vagy creatio kifejezések egyikéből származhat.

Eredeztethető még a latin incarnatio szóból ami megtestesülést jelent, mivel ez Isten emberi testben való megjelenésének ünnepe.

Története

A kereszténység  elterjedése előtt is voltak a mostani karácsonyi ünnep szelleméhez hasonló ünnepek.

A legtöbb vallásban és kultúrában fontos időpont a téli napforduló, valamikor a Nap vagy a természet újjászületésének ünnepe volt.

Jézus születésének időpontja

Jézus születésének dátuma nem ismert, napját a keresztény hagyomány nem őrizte meg. A korai keresztények nem ünnepelték Jézus születését, és nem is próbálták meghatározni az időpontját.

A keleti egyházban már az első nikaiai zsinat előtt is ünnepnek tartották Jézus születését, de nem volt meghatározott napja. Az ünneplés legkorábbi ismert példája Egyiptom, ahol Jézus születését tavaszra tették. Számtalan más időpont is használatos volt.

Magyar karácsony

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel. A református keresztények szentestén, azaz 24-én istentiszteleten vesznek részt, majd másnap úrvacsorát vesznek.

24-én hagyományosan a katolikus családok böjtölnek, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez valamikor alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül , végül mákos guba volt, de újabban hal, illetve töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalokra.

A nem vallásos keresztények számára a karácsony a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. Elterjedt szokássá vált megajándékozni szeretteinket karácsonykor. Az üzletek és áruházak a szenteste előtti hetekben  kihasználják az ajándékozás szokását és reklám dömpinggel bevételüket többszörözni próbálják.

Fogyasztási lázzá torzítva az ünnep hagyományos és valódi lényegét. Visszagondolva azokra az időkre amikor valóban a szeretet ünnepének tartották az emberek 

egészen más világ volt.

Az ajándékok legfontosabb része az őszinte szeretet volt nem a fogyasztói társadalom ránk erőltetett cikkei. A szeretetre koncentráltak nem azzal törődtek kinek mit vásároljak, minek örülne az illető.Hiszen valahol tudjuk a legnagyobb ajándék a szeretet, az egymásra figyelés.Bízom benne, hogy lesznek akik egyetértenek velem.

A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, akik szeretettel ünnepelnek azoknak ma is fontos ez a szokás. Egy több szereplős játék volt és az egész országban ismertek, nagyon sok helyen ma is gyakorolják.