, 2022/10/12

Mindannyian a lehető legjobb szülők akarunk lenni a gyermekeink számára, de gyakran ellentmondásos tanácsokat kapunk arról, hogyan neveljünk magabiztos, kedves és sikeres gyermeket.

Hogyan legyünk modern szülők

És a szülői lét minden aspektusa bonyolultabbá és feszültebbé vált a világjárvány idején, a szülők bonyolult új feladatokat és szorongó új döntéseket kell, hogy kezeljenek, miközben a mindennapi életben felmerülő rendszeres kérdésekkel is megbirkóznak a szeretett gyermekeinkkel. A szülői cirkuszi mutatvány során fontos, hogy a prioritások kiegyensúlyozására, a felelősségek zsonglőrködésére és a gyermekek, más családtagok és saját magunk igényei közötti gyors váltogatásra összpontosítsunk.

A modern szülőknek az egész internet a rendelkezésükre áll, és nem követnek egyetlen tekintélyt sem. Nehéz tudni, hogy kiben vagy miben bízzunk. Itt arról beszélgetünk, hogyan segíthetsz a gyermekednek felnőni, hogy olyan emberré váljon, akit igazán szeretsz, anélkül, hogy közben elveszítenéd magad.

A te szülői stílusod

Jó hír: Nincs egyetlen helyes módja a gyermeknevelésnek. A kutatások azt mutatják, hogy egy magas önbecsüléssel rendelkező, önálló gyermek neveléséhez hatékonyabb a tekintélyelvű, mint a tekintélyelvűség. Azt szeretnéd, ha gyermeked inkább hallgatna rád, tisztelne és bízna benned, mintsem félne tőled. Támogató, de nem lebegő, helikopterszülő akarszlenni.

Mindezeket a dolgokat könnyű célként kitűzni, de nehéz elérni. Hogyan találd meg a megfelelő egyensúlyt?

Ahogy a gyermeked fejlődik, a kihívások változni fognak, és a gondolkodásod is fejlődhet, de a megközelítésednek következetesnek, határozottnak és szeretetteljesnek kell lenni. Segíts gyermekednek a tapasztalatokon keresztül megtanulni, hogy az erőfeszítés önbizalmat épít, és segít megtanulni a kihívások kezelését. Kalibráld elvárásaid azzal kapcsolatban, hogy gyermeked mire képes önállóan, akár egy csecsemő tanulja átaludni az éjszakát, akár egy kisgyermek segít elrakni a játékokat, vagy egy idősebb gyermek oldja meg a konfliktusokat.

Ne feledd, nincs egyetlen helyes módja a gyermeknevelésnek. Tegyél meg mindent, bízz magadban, és élvezd a kis ember társaságát az életedben.

Hogyan kell elaltatni a babát

A csecsemők alvási szokásai már a kezdetektől fogva rendkívül eltérőek. És a szülők is különböznek abban, hogy hogyan birkóznak meg a megszakított éjszakákkal.

Két általános nézet létezik a babák és az alvás körül azok után a korai hónapok után, amikor éjszakai etetésre van szükségük - vagy megnyugtatjuk a babát, vagy nem -, és sok szülő ide-oda ingadozik. Azok, akik az alvástanítás hívei, köztük számos alvásszakértő, azzal érvelnek, hogy ha a szülők segítenek a babáknak megtanulni, hogy maguktól elaludjanak, és visszaaludjanak, amikor éjszaka felébrednek, akkor a szülők segítik őket abban, hogy elsajátítsák a kényelem és a függetlenség szempontjából létfontosságú készségeket.

Ennek két technikája a következő:

Fokozatos elaltatás, amely során a babáknak több éjszaka alatt rövid, előírt időközönként sírniuk kell. Lefekvéskor való halványítás, amelyben a szülők 15 perces lépésekben késleltetik a lefekvést, így a gyermek egyre fáradtabbá válik. Sok szülő arról számol be, hogy ezek a stratégiák javítják gyermekeik alvási szokásait, és a sajátjukat is. Vannak azonban olyan szülők is, akik indokolatlanul durvának találják a gondolatot, hogy hagyják sírni a babát éjszaka.

Bármivel is próbálkozol, ne feledd, hogy egyes babák, bármit is teszel, nem megbízhatóan jó alvók. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az alvásmegvonás mit okozhat náluk, a működési szintjükben és a kapcsolataikban, és komolyan kell venniük a saját alvásigényüket is. Ezért kérjenek segítséget, ha szükségük van rá, a gyermekorvosuktól vagy egy megbízható barátjuktól vagy családtagjuktól.

Lefekvési idő

Az idősebb gyermekek esetében az alvás körüli szabályok egyértelműbbek: Kapcsold ki az eszközöket, olvass hangosan lefekvés előtt, és alakíts ki olyan rituálékat, amelyek segítenek a kisgyermekeknek a kikapcsolódásban és az elalvásban. A rendszeres lefekvési rutin és a következetes alvási szokások kialakítása még fontosabb lesz, ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, és elvárják tőlük, hogy ébren legyenek az iskolaidőben; a rendszeres alvás és a kipihent iskolába járás segíti az általános iskolás gyerekek tanulmányi teljesítményét és szociális viselkedését is.

A képernyők távol tartása a hálószobától (és kikapcsolása a lefekvés előtti órákban) egyre fontosabbá válik a gyermekek növekedésével - és ez nem rossz szokás a felnőttek számára sem. Még akkor is, amikor a világjárvány idején az oktatás távol került, a gyermekek alvási rendjének szabályos megtartása segített nekik, hogy a pályán maradjanak.

Ahogy a gyermeked eléri a serdülőkort, a testórája úgy fog eltolódni, hogy "be van programozva" arra, hogy később maradjon fent és később aludjon, gyakran éppen akkor, amikor az iskolák korai kezdéseket követelnek. A jó családi "alváshigiénia", különösen a lefekvéskor, a hálószobában és még az ágyban lévő képernyők körül, ismét segíthet a tizenéveseknek abban, hogy leváljanak és megkapják a szükséges alvást. Azzal, hogy a szülők komolyan veszik az alvást, mint az egészség és a boldogság létfontosságú összetevőjét, fontos üzenetet küldenek a gyerekeknek minden életkorban.

Hogyan kell etetni a gyermeked

Nincs is alapvetőbb dolog a gyermeknevelésben, mint a gyermek etetése. De még szoptatás közben is vannak döntések, amelyeket meg kell hozni. (Igen, a szoptatós anyáknak érdemes fűszeres ételeket enniük, ha szeretik. Nem, nem szabadna minden csecsemői szorongásra szoptatással reagálniuk). A gyermekorvosok jelenleg azt javasolják, hogy az első hat hónapban kizárólag szoptassanak, majd a szoptatást folytassák, miközben bevezetik a szilárd ételek sorát. A szoptatós anyák általában véve és különösen a munkahelyen támogatást és figyelmet érdemelnek a társadalomban, és ezt nem mindig kapják meg. És fordítva, az anyák néha úgy érzik, hogy nem megfelelőek, ha a szoptatás nehéz, vagy ha nem tudnak megfelelni ezeknek az ajánlásoknak.

Azt kell tenned, ami neked és a családodnak megfelel, és ha a kizárólagos szoptatás nem is, minden, amit megtehetsz, jót tesz a babádnak. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy szaporodnak a választási lehetőségek és a döntések; a szilárd ételek fogyasztásának első éve, a 6 és 18 hónap közötti időszak valójában remek alkalom lehet arra, hogy a gyerekek többféle ételt kóstolhassanak és kipróbálhassanak, és az ismételt kóstolások felkínálásával azt tapasztalhatja, hogy a gyerekek bővítik a választékot.

A kisgyermekek étkezési szokásai rendkívül eltérőek; egyesek falánkak és mindenevők, mások pedig rendkívül válogatósak, és nagyon nehéz őket etetni. Hagyd, hogy minél előbb és minél többet etesse magát; az étellel való "játék" által megtanulja az állagot, az ízeket és az önállóságot. Már a kezdetektől építsük be az étkezés szociális aspektusait, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy az ételekről a családi időtöltés keretében gondolkodnak, és figyelik, ahogy a család többi tagja különféle egészséges ételeket eszik, miközben beszélgetnek és együtt töltik az időt.

(A gyermekeknek nem szabad képernyő nézegetése közben enniük.) A szülők aggódnak a válogatós evők miatt, és természetesen a túl sokat evő és túl gyorsan hízó gyermekek miatt; segíteni akarunk a gyermeknek abban, hogy feldolgozott rágcsálnivalók helyett valódi ételek sokaságát fogyassza, hogy étkezéskor és uzsonnaidőben egyen, ne pedig állandóan "legeljen" vagy "kortyolgasson", és hogy az éhség kielégítésére egyen, ne pedig jutalomként vagy büntetésként élje meg az ételt. Ne főzzünk különleges ételeket a válogatós gyermeknek, de ne is csináljunk rendszeres csatateret az étkezésekből.

Néhány kipróbálható tipp:

Beszélgessünk a kisgyerekekkel a "szivárvány evéséről", és arról, hogy sok különböző színű étel kerüljön a tányérjukra (narancssárga tök, piros paprika, sárga kukorica, zöld bármi, és így tovább).

Vigddel őket az élelmiszerboltba vagy a termelői piacra, és hagyd, hogy kiválasszanak valami újat, amit szívesen kipróbálnának.

Hagyd, hogy segítsenek az ételek elkészítésében.

Legyél nyitott arra, hogy az általuk kedvelt ételeket új módon alkalmazd (mogyoróvajat szinte bármire, paradicsomszószt spenótra).

Néhány gyerek szinte bármit megeszik, ha az gombócban van, vagy tészta tetején.

Kínálj kóstolót abból, amit mindenki más eszik.

Találj néhány megbízható tartalék alternatívát, ha a gyermeked nem eszik meg semmit, amit kínálnak neki. (Sok étterem készít a gyermek számára valami egyszerűt az étlapról, például sima tésztát vagy rizst.)

Mindenekelőtt bátorítsd gyermeked, hogy folytassa a kóstolást; ne zárj ki semmit már néhány próbálkozás után. Ha pedig van olyan gyermeked, aki imád egy bizonyos zöldséget, nem baj, ha az újra és újra felbukkan.

A lényeg: Amíg a gyermek növekszik, ne gyötörd magad túlságosan.

A családi étkezések az idősebb gyermekek számára is fontosak, még akkor is, amikor a serdülőkori növekedés biológiai változásait élik át. Tartsd meg az étkezésnek ezt a szociális kontextusát, amennyire csak tudod, még a középiskola és a középiskola időbeosztási bonyodalmain keresztül is. A családi asztal maradjon képernyőmentes zóna, és beszélgessetek és egyetek továbbra is együtt.

Néhány család úgy találta, hogy a világjárvány több lehetőséget jelentett a családi étkezésekre, ami átsegítette őket a nehéz időkön, de ha a közelmúlt stressze a családot a több nassolás és a gyorséttermi ételek felé terelte, tudd, hogy nem vagy egyedül. Mindig segít, ha családként újrakezdjük, ha egészséges élelmiszereket tartunk a házban, és ha együtt eszünk, és az ételek mellett kapcsolódunk egymáshoz.

Hogyan fegyelmezzünk

A kisgyermekek alapvetően civilizálatlanok, és a szülői munka egy része elkerülhetetlenül magában foglal bizonyos mértékű korrekciós munkát. A kisgyermekek esetében türelmesnek és következetesnek kell lenned, ami másképpen azt jelenti, hogy ugyanazokat a szabályokat kell újra és újra és újra kifejtened és betartatnod. Az "időkérések" nagyon hatékonyan működnek egyes gyerekeknél, és a szülőknek figyelniük kell azokra a pillanatokra, amikor nekik (a szülőknek) is szükségük lehet rájuk. Komolyan, vegyen egy kis lélegzetvételnyi szünetet, amikor önök is olyan irányíthatatlannak érzik magukat, mint ahogyan a gyermekük viselkedik. Sok szülő rendkívüli stressznek volt kitéve a világjárvány alatt; győződjön meg róla, hogy vigyáz magára, és kérjen segítséget, ha szüksége van rá.

A figyelemelterelés egy másik jó technika; nem kell minden alkalommal erkölcsi győzelmet aratnia, amikor a kisgyermek rosszul viselkedik, ha át tudja irányítani a viselkedést, és el tudja kerülni a csatát. A kisgyermekeknek szóló általános fegyelmi üzenet az, hogy nem tetszik a viselkedés, de szereted a gyermeket. Inkább a dicséretben gondolkodj, mint a büntetésben. A fizikai fegyelmezés, mint az ütés és a verés, hajlamos agresszív viselkedést produkálni a gyerekeknél.

Ne feledd, hogy mindig szülői győzelem, ha úgy tudod felépíteni a helyzetet, hogy a gyermek jó viselkedésével kiváltságokat (például képernyőidőt) szerez, ahelyett, hogy büntetésként elveszítené azokat. Keresd a pozitív viselkedésformákat, amelyeket megdicsérhetsz és jutalmazhatsz, és a kisgyermekek meg akarják majd ismételni a tapasztalatokat.

A szülői lét azonban elkerülhetetlenül magában foglal bizonyos számú "rossz zsaru" pillanatot, amikor nemet kell mondanod vagy le kell állnod, és a gyermeked dühös lesz rád - és ez rendben van, ez a területtel jár. Nézz a tükörbe, és gyakorold azt, amit a szülők mindig is mondtak: "Én az anyád/apád vagyok, nem a barátod". Szülőként meg kellene próbálnunk szabályozni a gyermekeink viselkedését - vagy segíteni nekik szabályozni a sajátjukat -, nem pedig megpróbálni törvénybe iktatni a gondolataikat:

Nem baj, ha nem szereted a testvéredet vagy az osztálytársadat, de nem szabad megütni.

Nem baj, ha dühös vagy frusztrált vagy, amíg megfelelően viselkedsz.

Szülőként a "civilizáló" munkánkat valójában talán könnyebbé teszi, ha elismerjük ezeknek a nehéz érzelmeknek az erejét, és megünnepeljük azt a gyermeket, aki eléri a kontrollt. És használjuk ki a lehetőséget, hogy megmutassuk, mit teszünk, ha elvesztettük az önuralmunkat vagy rosszul viselkedtünk: Őszinte szülői bocsánatkérést nyújtunk.

Érdemes azt is felismerni, hogy mindannyian rendkívüli időket élünk, és annak a gyermeknek, aki például dühös vagy frusztrált, mert a tevékenységeket törölték, vagy félbeszakították, nem szabad rosszul éreznie magát, ha kifejezi ezeket az érzelmeket. Még a kisgyermekek is megértik, hogy ami "rossz" vagy "rossz", az a világjárvány - nem pedig a gyermek érzései.