, 2022/10/12

A mai rohanó időbeosztás mellett a vacsora időben történő asztalra kerülése napi szintű küzdelem lehet. A sok rohangálás és az egészséges és vonzó ételek elkészítése között az étkezés egy éjszakai maratonnak tűnhet.

Hogyan hozzunk létre szerepeket a gyerekeknek miközben együtt főzünk

Az egyik módja a teher könnyítésének, ha az étkezés előkészítését családi üggyé teszed. Ráadásul a közös főzés még a család legfiatalabb tagjait is fontos életvezetési készségekre tanítja. A legjobb életvezetési készségek, amiket megtaníthatsz a gyerekeidnek

A családi főzés előnyei

Azzal, hogy bevonod a gyerekeket a konyhába, egész életükre felkészíted őket a kulináris ismeretekre. Bármely életkorban, a főzni tanuló gyerekek függetlenségre tesznek szert. A család legfiatalabb tagjai iparosnak érezhetik magukat, míg a tizenévesek képessé válnak arra, hogy maguk gondoskodjanak magukról, amikor elhagyják a fészket.

A közös főzés a családi kötelékeket is erősíti, mivel minőségi időt töltenek együtt, és az adott ételről kommunikálnak. Ráadásul ez a tökéletes alkalom arra, hogy megtanítsd a gyerekeknek az alapvető konyhai készségeket. Ráadásul a tanulmányok újra és újra azt mutatják, hogy az otthoni főzés és étkezés egészségesebb ételválasztáshoz és jobb jegyekhez vezet. A családi vacsorák a gyerekek és a serdülők mentális egészségének javulásához is vezethetnek.

Általános tippek a családi főzéshez

Nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy kreatívan bevonjuk a gyerekeket a családi ételek főzésébe. Adjunk minden gyereknek saját kijelölt helyet a konyhában, hogy tudják, hova kell menniük anélkül, hogy szólnánk nekik (ez segít a zsúfoltság ellen, ha nagy a zsúfoltság a szobában). Vegyünk elő minden eszközt és hozzávalót, amire szükségünk lesz, mielőtt elkezdünk főzni.

Adj minden gyermeknek egy kijelölt feladatot. Kísérletezz "lebontott" ételekkel, amelyekben minden gyermek többféle lehetőséget készíthet. Néhány példa erre a taco, a saláták vagy a szendvicsek. Bátoríts bőségesen, ahogy a gyerekek elfogadják saját egyedi szerepüket. Mutass példát. Azok a gyerekek, akik látják, hogy a szüleik pozitívan állnak hozzá a főzéshez, sokkal valószínűbb, hogy ők is így tesznek.

Főzés kisgyermekekkel

Biztosan nem akarod a 18 hónapos gyermekének a kezébe adni egy henteskést, és azt mondani neki, hogy ugorjon bele a kockázásba. De van néhány egyszerű konyhai tevékenység, amelyben a nagyon fiatal gyerekek is részt vehetnek. Ha hajlandó vagy egy kis befektetést eszközölni, úgy dönthetsz, hogy konyhádat néhány kisgyermekbarát főzőeszközzel látod el. A salátakések az egyik ideális választás. Fogazott hegyük szándékosan tompa, ami azt jelenti, hogy a kisujjakat nem fogják könnyen megsebezni. A kisgyermekek bármit felszeletelhetnek, aminek az állaga nem túl kemény, például sajtot, görögdinnyét és salátát.

A szeletelésük valószínűleg nem lesz tökéletes, de ha nem aggódsz a megjelenés miatt, ez is megteszi. A kisgyermekek ne aprítsanak fel olyan ételeket, amelyeket veszélyes lenne nyersen megenni. A kisgyermekbarát konyhai eszközök közé tartoznak még a csúszásmentes vágódeszkák és a stabil fogantyúval ellátott szilikon habverők. Ezeket az eszközöket a kis kezek könnyen tudják használni, és a kisgyermekeket is lelkesedésre késztethetik a konyhában való segédkezésért.

A hároméves és annál fiatalabb gyerekeknek valószínűleg segítségre lesz szükségük még az olyan egyszerű feladatoknál is, mint a habverő vagy a reszelő.

Ha nem szeretnél pénzt költeni a konyha kicsiknek való felszerelésére, hagyd, hogy segítsenek egyszerű, a durva motoros készségekre összpontosító tevékenységekkel. A hozzávalók turmixgépbe vagy tálba öntése, a pépesítés, a habverő és a keverés mind nagy mozdulatokat igényel, amelyeket a legtöbb kisgyermek még csak most kezd elsajátítani.

Amikor csak teheted, szórakozz egy kis színlelt játékkal. Lehet, hogy te és a kis segítőd egy büdös zoknikkal teli buta pörköltet kevertek össze, vagy a turmixgép egy repülőgép motorja. Ne feledd, hogy az ilyen fiatal gyerekek számára a konyhában való részvétel gyakran inkább az elfoglaltságról szól, mint a tényleges produktivitásról. Ha minden más kudarcot vall, alakíts ki egy külön helyet a kisgyermeked számára a konyhában. Biztosíts például egy sámlit vagy egy helyet az asztalnál, ahol színezhet vagy könyveket nézegethet, amíg a többiek elkészítik az ételt.

Hogyan segíthetnek az óvodások a konyhában

Akárcsak a kisgyermekekkel való főzés, az óvodások is vágynak az iparra és a függetlenségre. "Meg tudom csinálni!" - szokott lenni az ilyen korú gyerekek hívószava. Szerencsére minél inkább hagyja, hogy részt vegyenek az ételkészítésben, annál inkább ösztönzi őket az evésre. A szülők gyakran meglepődnek, amikor gyermekük olyan hozzávalókkal teli ételt tesz le, amelyhez általában soha nem nyúlna hozzá, de a függetlenség erős motiváló tényező.

Ez különösen akkor lehet hasznos, ha a válogatós evés csökkentésén dolgozik. Ahhoz, hogy az óvodásokat lefoglalja a konyhában, engedd meg nekik, hogy elvégezzék ugyanazokat a feladatokat, amelyeket a kisgyermekek is meg tudnak csinálni, plusz még néhányat. A kisgyermekek számára készült konyhai eszközökön kívül a gyerekek ebben a korban már készen állhatnak arra, hogy kipróbálják a kissé fejlettebb eszközöket, például a dinnyegombócot, a zöldségdarálót vagy a fokhagymanyomót (felügyelet mellett).

A fejlettebb finommotoros készségeiknek köszönhetően az óvodásoknak is megvan az ujjaik ereje az olyan tevékenységekhez, mint a konyhai eszközök gombjainak megnyomása vagy a tészta golyóvá sodrása. A számolást is bevonhatod a főzésbe. Ha egy recept például egy evőkanál szódabikarbónát igényel, akkor azt három teáskanálra bonthatod, hogy a gyermekeddel együtt számolhassátok, ahogy eltűnik a tálban. Vagy a zöldségek fűszerezésénél mondd meg nekik, hogy szükséged van a segítségükre a tepsi megszórásában, öt rázással a sószóróból.

A színlelt játék még mindig jól működik arra, hogy az óvodások számára kivegye a főzés hétköznapiságát. Kísérletezz bátran az ételekkel kapcsolatos különböző nyelvi kifejezésekkel. Például megkérheted az óvodáskorú gyermeked, hogy sütés előtt húzza ki a "pite kukacokat" - vagyis a felesleges héjat - a piték és lepények széléről. Ez egy bolondos kifejezés, de a gyerekek imádják.

Az általános iskolás gyerekek bevonása a konyhába

Ahogy a gyerekek az általános iskola felé haladnak, értékes készségeket tanulnak, amelyek hasznos étkezési előkészületeket jelenthetnek. Ötéves korukra a legtöbb gyerek már képes lesz olyan feladatok elvégzésével hozzájárulni az étkezéshez, amelyek némi figyelmet és gondosságot igényelnek, mint például az asztal megterítése vagy letakarítása, a bevásárlások elpakolása vagy az italok kiöntése.

A felelősségvállalásuk növelése növeli az önbizalmukat. Ezért ne féljünk attól, hogy ebben a korban hagyjuk őket tapasztalatból tanulni. Egy-egy kiömlött pohár tej vagy leesett tányér sokkal többet taníthat nekik az óvatosságról, mint száz felszólítás, hogy "vigyázz, mit csinálsz". Az általános iskola elején járó gyerekek talán még nem állnak készen arra, hogy a kisgyerekkori késekről igaziakra váltsanak, de a gyerekbarát konyhai eszközökkel többet tudnak majd elérni.

Lehet, hogy már képesek lesznek önállóan hámozni és reszelni, valamint keményebb, vastagabb ételeket, például zöldségeket vagy kenyeret vágni. A növekvő fogalmi képességükkel sok gyerek már elkezdheti megérteni a részek és az egész közötti méréseket. Tanítsd meg nekik a negyedek, felezések és a teljes mértékegységek, például a teáskanál és a csésze alapjait, és hagyd, hogy önállóan kanalazzanak és öntsenek.

Ha az általános iskolásoknak extra motivációra van szükségük a konyhában, akkor itt az ideje, hogy matricás táblázatot készítsenek. Egy táblázat segítségével felsorolhatja azokat a készségeket, amelyeket a gyerekek megtanulnak, és minden olyan készségért, amelyet sikeresen végeznek, adhat egy matricát. Vagy egyszerűen csak adj egy matricát minden egyes ételért, amelyben segítenek, és dolgozz fel egy meghatározott számig. Ünnepeld jutalommal, ha a táblázat elkészült.

Hogyan segíthetnek a tinik a konyhában

A kisgyerekekkel való főzés szórakoztató lehet, de ha őszinték akarunk lenni, a szülői türelem gyakorlása is lehet. Az idősebb gyerekekkel való főzés viszont gyakran az, amikor már kezd megtérülni a "befektetés". Folytasd a készségeik fejlesztését a kihívások szintjének növelésével. Az egyik nagyszerű módja az idősebb évfolyamosok önállóságának és kulináris kreativitásának előmozdítására az, ha saját szakácskönyvet adsz a gyerekeknek.

Ha elkezdesz keresgélni, több tucat receptkönyvet találsz, amelyek a gyerekek számára készültek ebben a korban. Válassz olyat, amelyikben sok kép és lépésről-lépésre követhető utasítás található. Ezután bátorítsd gyermeked, hogy próbálja ki magát a könyvben szereplő ételek, például egy egyszerű köret vagy desszert elkészítésében.

Soha nem tudhatod; a középiskolás gyermeked mélyén talán egy feltörekvő szakács rejtőzik! Ráadásul a konyhában tanult dolgok támogathatják az iskolában tanultakat - például az utasítások követését és a matematikai készségek használatát. Ebben a korosztályban a gyerekek már jó úton haladnak a konyhai önállóság felé, de még mindig szükségük van némi felügyeletre.

A hőalapú főzési módszerek, az aprítás és kockázás, valamint a többlépcsős receptek követése mind-mind szabad játék. Ezenfelül ebben a korban a gyerekek felügyelettel válthatnak igazi késekre, hogy az étkezési hozzávalókat aprítsák és kockára vágják. Képesnek kell lenniük olyan feladatok elvégzésére, mint az ételek sütőbe helyezése (és biztonságos kivétele), a folyadékok forrásig való felmelegítése a tűzhelyen és a grillsütő használata. E

gy kis gyakorlással a tweensek a félelmetesből magabiztossá válhatnak a palacsinta megfordításában vagy egy serpenyőnyi zöldség megpirításában a tűzhelyen. Csak ügyeljünk arra, hogy szemmel tartsuk a fejlődésüket. Ha a középiskolás gyermeked ebédet visz magával az iskolába, akkor már nemcsak arra képes, hogy maga készítse el, hanem akár a család többi tagjának is segíthet ebédet készíteni. A nevelési stílusodtól függően ösztönözheted ezt a feladatot a zsebpénzszerzés részeként.