, 2022/10/12

Október 31-én, Mindenszentek napját megelőző este tartott ünnep. Az ünnep a nyugati keresztény Mindenszentek ünnepe előtti napot jelöli, és a három napig tartó, Mindenszentek napjával záruló Allhallowtide időszakot indítja el. Európa nagy részén és Észak-Amerika nagy részén a halloweenkor nagyrészt nem vallási ünnepeket tartanak. A halloweent 2022. október 31-én, hétfőn ünneplik.

Halloween a Mindenszentek estéjének rövidítése

A Halloween az ókori Nagy-Britannia és Írország keltáinak Samhain ünnepéből ered. A mai naptárak szerint november 1-jének megfelelő napon kezdődött az új év. Ezt a dátumot tekintették a téli időszak kezdetének, amikor a legelőről visszatértek a csordák, és megújították a földbirtokokat. A Samhain ünnepén az elhunytak lelkei visszatérnek, hogy meglátogassák otthonukat, és az év során elhunytakról úgy vélték, hogy a túlvilágra utaznak.

A Halloween eredete

Honnan ered a Halloween? Angliából, az Egyesült Államokból, Írországból, Walesből ...? Olvassa el októberi cikkünket, és megtudhatja.

Október 31. közeledtével világszerte sokan ismét a Halloween alkalmából a már hagyományosnak számító tevékenységekkel - faragott tökökkel, csokit vagy csalást és jelmezekkel - ünneplik a halloweent. Sokan azt gondolják, hogy a Halloween a szellemek és kísértetek amerikanizált ünnepe - de tudta, hogy az év ezen időszakához kapcsolódó tevékenységek többsége eredetileg a kelta folklórból és hagyományból származik?

A Halloweent, más néven Allhalloweent, Mindenszentek estéjét vagy Mindenszentek estéjét minden évben október 31-én ünneplik sokan a világ minden táján. A mai Halloween állítólag az ősi kelta Samhain ünnepből ered, amelyet november 1-je körül tartottak, és amely az őszből a télbe való átmenetet jelezte. Az emberek úgy hitték, hogy az évnek ebben az időszakában elmosódik a határ az élők és a holtak világa között, és a holtak lelkei állítólag ekkor látogatnak vissza otthonaikba.

Sok tudós szerint a Mindenszentek éjszakája egy keresztény ünnep, amelyet a kelta aratási ünnepek befolyásoltak. Kezdetben csak kis ír katolikus településeken tartották, amíg a nagy burgonyaéhínség idején írek ezrei vándoroltak Amerikába, és magukkal hozták szokásaikat.

Csokit vagy csalunk?

A csoki-vagy-csokik eszméje a pogány, sőt a katolikus történelemben a halottak szellemeivel is összefügg. Ahogy Amerika a tizenkilencedik század második felében nagyszámú bevándorlót fogadott be, velük együtt jöttek a halloweeni hagyományok is. Az angoloknak és az íreknek tulajdonítják a korai csokit vagy csalást, és magukkal hozták a beöltözés és az ajtóról ajtóra járás szokását, hogy ételt kérjenek.

Ezek a hagyományok Nagy-Britanniában és Írországban a középkorban kezdődtek, amikor a gyerekek és néha szegény felnőttek jelmezbe öltöztek, és házról házra jártak, hogy énekekért és imákért cserébe - amelyeket gyakran a halottak nevében mondtak - ételt vagy pénzt kérjenek. Ezt "souling"-nak nevezték, a gyerekeket pedig "soulers"-nek. A lélekgyűjtés során gyakran adtak egy kis kerek "lélektortát", amelynek a tetején gyakran egy kereszt volt, és amely a lélek megszabadulását jelképezte, amikor a tortát elfogyasztották. Ezek a sütemények általában édesek voltak, szerecsendióval, gyömbérrel, fahéjjal és mazsolával készültek.

"Guising"

Az álarcokat és jelmezeket arra használták, hogy elrejtsék a pogány fesztiválokon való részvételt, hogy megváltoztassák viselőjük személyiségét, és így lehetővé tegyék a szellemvilággal való kommunikációt. Itt a jelmezeket a gonosz szellemek elűzésére lehetett viselni. A "guising" (az álcázás szóból) a kelta szertartások résztvevőitől származhatott, akik állatfejet és állatbőrt viseltek, hogy egy adott állat erejét elnyerjék, és ezzel vagy elijesszék a szellemeket, vagy távol tartsák magukat attól, hogy felismerjék őket.

Mielőtt a tök

Az íreknél, akik a Halloween amerikai népszerűsítését kezdeményezték, az "ír Jack" legendája magyarázza a tök használatát a "jack-o'-lantern" szimbolizálása érdekében.

Nagy-Britannia-szerte az emberek répát, néha répát vagy burgonyát használtak e lámpások saját változatának elkészítéséhez - ijesztő arcokat faragtak bele, és ajtók vagy ablakok közelében helyezték el őket, hogy elijesszék Jacket és más kóborló gonosz szellemeket.

A 19. században, amikor az USA-ba érkező bevándorlók magukkal vitték ezeket a hagyományokat, hamar rájöttek, hogy a tökből, az amerikai őshonos gyümölcsből sokkal könnyebb bonyolult arcokat és formákat faragni, és tökéletes Jack o'lámpásoknak.

A mai Halloween

Manapság a halloweent a gyerekek számára izgalmakkal és szórakozással teli ünnepként ünnepeljük, mivel különböző tevékenységekben vesznek részt, például halloweeni jelmezek készítésében, csokit vagy csalunk, ijesztő halloweeni történeteket mesélnek és édességeket esznek. A Halloween azonban nem csak a gyerekeknek szól. Egyre több felnőtt is ünnepli ezt az ünnepet. Hiszen ki ne szeretne beöltözni kedvenc szuperhősének vagy ijesztő szörnyetegének, és elindulni egy jelmezes buliba? Szóval bármilyen korú is vagy, menj és élvezd ezt a középkorú fesztivált, és legyen boldog Halloween!

A Halloween ősi eredete

A Halloween eredete az ősi kelta Samhain (ejtsd: sow-in) ünnepére nyúlik vissza. A kelták, akik 2000 évvel ezelőtt főként a mai Írország, az Egyesült Királyság és Észak-Franciaország területén éltek, november 1-jén ünnepelték az új évet.

Ez a nap a nyár és a betakarítás végét, valamint a sötét, hideg tél kezdetét jelezte, az évnek azt az időszakát, amelyet gyakran az emberi halállal társítottak. A kelták úgy hitték, hogy az új évet megelőző éjszakán elmosódik a határ az élők és a holtak világa között. Október 31-én éjjel ünnepelték a Samhain-t, amikor a hiedelem szerint a halottak szellemei visszatértek a földre.

A kelták úgy gondolták, hogy a túlvilági szellemek jelenléte a bajok és a termés károsítása mellett megkönnyíti a druidák, vagyis a kelta papok számára, hogy megjósolják a jövőt. Egy olyan nép számára, amely teljes mértékben a változékony természeti világtól függött, ezek a jóslatok fontos vigaszforrást jelentettek a hosszú, sötét tél alatt.

Az esemény emlékére a druidák hatalmas szent máglyákat építettek, ahol az emberek összegyűltek, hogy a kelta istenségeknek szánt áldozatként terményeket és állatokat égessenek el. Az ünneplés során a kelták jelmezeket viseltek, amelyek jellemzően állatfejekből és állatbőrökből álltak, és megpróbálták megjósolni egymás jövendőjét.

Amikor az ünnepség véget ért, a szent máglyáról újra meggyújtották a korábban aznap este eloltott tűzhelytüzet, hogy az megvédje őket a közelgő tél folyamán.

Kr. u. 43-ra a Római Birodalom meghódította a kelta területek nagy részét. Az alatt a 400 év alatt, amíg uralták a kelta területeket, két római eredetű ünnepet is összekapcsoltak a hagyományos kelta Samhain ünneppel.

Az első a Feralia volt, egy október végi nap, amikor a rómaiak hagyományosan a halottak eltávozására emlékeztek. A második Pomona, a gyümölcsök és fák római istennőjének tiszteletére rendezett nap volt. Pomona szimbóluma az alma, és ennek az ünnepnek a Samhainba való beillesztése valószínűleg magyarázza a ma is elterjedt almáért való bobozás hagyományát, amelyet Halloween alkalmával gyakorolnak.