, 2022/10/13

Tudod, miért szeretik az emberek a Halloweent, a kísérteties jelmezeket, a horrorfilmeket? Mi sem tudjuk, de ezek nagyszerűek. Azonban, ha komolyan gondoljuk, van mögötte kutatás. Dr. Jeffrey Goldstein, az Utrechti Egyetem pszichológiaprofesszora szerint,

Felkészülés Halloweenre

"Az emberek azért néznek horrorfilmeket, mert meg akarnak ijedni, különben nem tennék meg kétszer. Az ember azért választ szórakozást, mert azt akarja, hogy hatással legyen rá. Ez minden bizonnyal igaz azokra az emberekre, akik olyan szórakoztató termékekhez járnak, mint a nagy hatású horrorfilmek. Ők akarják ezeket a hatásokat... [A horrorfilmeknek] a végén igazságos megoldást kell nyújtaniuk.

A rosszfiú megkapja a magáét. Még ha úgy is döntenek, hogy megnézik ezeket a dolgokat, a képek sok ember számára mégis felkavaróak. De az embereknek megvan a képességük arra, hogy olyan sokat vagy olyan keveset figyeljenek, amennyit akarnak, hogy kontrollálni tudják, milyen hatást gyakorol rájuk, érzelmileg és egyébként is."

Ez a Halloween esetében is így van. Az Egyesült Államokban a Halloween évi 9 milliárd dolláros iparág. Ez is mutatja, hogy mennyire népszerű, nem igaz?

És az emberek nem csak a félelem pszichológiai hatásaira vágynak. Azért szeretik a Halloweent, mert romantikus. Gondoljatok bele. Mi az első dolog, ami eszedbe jut, ha a Halloweenről van szó?

Az őszi színek, az eső és a lehullott levelek illata és a gesztenye illata a levegőben? Gyertyák, tökök, gyertyák a tökben, romantikus alkonyat, ünnepségek, jó ételek, hangulatos otthonok, szénabálák és ártatlanság képei? Ez egy olyan nap, amikor bárki lehetsz, aki csak akarsz, amikor az álcád a középkortól az ipari forradalmon és a sötét középkoron át a mai horrorfilmekig bárhová elvihet - tökéletes magánélet egy nem magánélet nélküli korban.

Így idén, hogy megmutassuk a Halloween iránti izgatottságunkat, a Hipper úgy döntött, hogy összeállít egy rövid listát arról, hogyan készüljünk rá (gyönyörű virágokat árulunk:). Eredetileg két külön listát készítettünk, egyet a gyerekeknek, egyet pedig nektek, de úgy döntöttünk, hogy összevonjuk őket egyetlen listává. Természetesen ti, szülők döntsétek el, hogy a lista mely pontjai szólnak nektek, és melyek a gyerekeiteknek (emlékeztető: a 4. pont biztosan nem a gyereknek való tevékenység).

1) Faragj tököt. Senki sem ünnepelheti igazán a Halloweent tök nélkül. Faragd ki, gyújts gyertyát, és élvezd a romantikus hangulatot, amit teremt.

2) Készen állsz egy kis tréfára? Ha egész évben érezted a szükségét, a nyomasztó késztetést, hogy megijessz valakit, de nem tartottad igazán helyénvalónak - itt a lehetőség. A Halloween hagyományosan tele van szellemekkel, kísértetekkel, boszorkányokkal, vámpírokkal és minden egyéb horrorisztikus kellékkel, ami tökéletes alkalom arra, hogy "társadalmilag elfogadható" módon ijesztgess valakit.

3) Vegyél sok édességet. A szomszédság kedvéért és azért, hogy ne bélyegezzék meg, mint "azt a bolondot, aki nem nyit ajtót a kisgyerekeknek", készülj fel. A cukorkázás a Halloween egyik legmeghatározóbb hagyománya, és nem fog egyhamar eltűnni. Az este folyamán újra és újra hallani fogja azt az idegesítő csengetést, de ne aggódjon - tekintsen erre úgy, mint a szomszédokkal és gyermekeikkel való kapcsolatteremtés szép módjára.

4) Vásárolj sok alkoholt (a Hipper nem vállal felelősséget az e tanács betartása miatt keletkezett károkért). Másrészt, ha úgy döntesz, hogy te leszel a városi Grincs, és nem igazán törődsz a gyerekekkel és az ő csokijukkal, szerezz be egy ládányi alkoholt, hogy túléld az érzékek könyörtelen támadását - a rettegett csengetést. Nyiss fel egy üveggel, tegyél be néhány Mike Myers-filmet a pároddal, és élvezd.

5) Ha a díszes öltözködés híve vagy, tervezz előre! Nem lesz jó, ha október 30-án döntesz úgy, hogy idén tényleg jelmezt veszel fel. Aztán lemész az első szupermarketbe, és veszel egy pár macskabajuszt és egy farkat. Ja, nem, nincsenek igazi macskák jelmezbe öltözve. Tervezz ennek megfelelően, és készülj fel - a csodálatos, jól átgondolt jelmezedről készült fotóknak évekig örülni fogsz.

6) Kölcsönözz vagy vegyél ki egy horrorfilmet. A Halloween a horrorfilmekről ismert, igaz? A filmrajongók azt ajánlják, hogy nézz meg legalább egy horrorfilmet Halloweenre. Íme néhány javaslat: Sikoly, A babadook, Halloween, Szemek arc nélkül, Rosemary babája, A ragyogás, Az élőhalottak éjszakája stb.

7) Vegyél részt közösségi tevékenységekben. Díszítsetek, takarítsátok ki a várost, vagy indítsanak workshopot halloweeni jelmezek készítésére. Még ha nem is szoktál ilyen dolgokat csinálni, a közösséged tevékenységeibe való bekapcsolódás ugyanolyan kifizetődőnek bizonyulhat, mint amilyen szórakoztató.

8.) Vagy ha olyan vagy, aki szívesen elfelejt mindent, mindenképpen tedd meg. Ne törődj azzal, hogy október 31-e van. Zárd be az ablakokat és az ajtókat, vedd le a telefont (a csengőt is), és élvezd a békés, csendes, pihentető estét a sajátjaiddal. Ez sok szempontból hasonló a 2. számú tanácshoz, csak az alkohol nélkül.

Idén a Halloween nem fog felkészületlenül érni. Feltöltöd magad mindennel, amire szükséged lehet: ajándékutalványokkal (ó, mit tudod, a Hipper is tart ilyeneket!), arcfestékekkel, jelmezekkel, tökökkel, partikellékekkel, halloweeni receptekkel, a horrorfilmjeiddel, egyszóval mindennel, amire szükséged lehet a tökéletes halloweenhez.

Még ha nem is rajongsz a Halloweenért, vagy talán sosem ünnepelted, esetleg utálsz beöltözni... valójában egy vidám és örömteli ünnep. Ha részt veszel rajta, megtöri a hétköznapi rutinodat, elszakít a mindennapok stresszétől, és ami a legfontosabb, megmutatja, miről is van szó. És amiről az egész szól, annak ellenére, amit mindenki mond, az a család - ez egy családi ünnep, romantikus és szokatlan, és egyszerűen csak szórakoztató. Ha egy kis időt és energiát fektetsz bele, a Halloween háromszorosan megtérül.

És ezzel be is fejezzük Halloween előtti bejegyzésünket. Hamarosan várhatjátok a következőt - a hivatalos halloweeni posztot!