, 2022/10/12

A családi békéről való tudás segít megbecsülni a békét ezen a társadalmi szinten. A Családi béke című cikk célja, hogy segítsen megismerni, mit jelent a családi béke, és miért fontos ez a társadalmi fejlődés szempontjából.

Családi béke

Emellett tippeket és trükköket ad arra vonatkozóan, hogyan lehet családi szinten békét teremteni és fenntartani. Afrikában a család a társadalom egyik fontos egysége. Ezzel együtt, tudjunk meg többet az alábbiakban.

Mi az a családi béke?

A családi béke a családon belüli békét jelenti. Családon belüli békének is nevezik. Dél-Szudánban egy családot a férj, a feleség, a gyerekek és a férfi rokonai alkothatnak, attól függően, hogy az ország melyik részéről beszélünk. A családban a gyermekek nem mindig biológiai kapcsolatban állnak egyik szülővel sem. Lehetnek testvérek, nővérek vagy fiúk. Lehetnek más rokonoktól vagy szomszédoktól. Ez azt jelenti, hogy a család nagyon fontos egység egy közösségben.

Egy családnak lehet egy férfi az apja/férje, és több felesége és gyermeke, akik ugyanahhoz a férfihoz tartoznak. Ilyen volt az élet, még jóval azelőtt, hogy az emberi ego és önzés bekúszott volna. A házasság elsősorban arra volt hivatott, hogy gyermekeket hozzon létre, akik a szülők után tovább élnek. Így működik a természet. A fű füvet termel, a madarak pedig madarakat.

De a dolgok valóban széthullottak, miután mind az arabok, mind a nyugatiak megérkeztek Afrikába. Ekkor az élet más irányt vett. Az individualizmus (kapitalizmus) lett a napirend, a kollektivizmus (szocializmus) pedig elfeledett történelemmé vált. A család mára egy férfira, a feleségére és egy maroknyi saját biológiai csirkéjére redukálódott.

Manapság a férfiak nem fogadják el a sajátjuknak azokat a gyerekeket, akiket nem ők nemzettek. Az emberi féltékenység valóságáról szóló kreatív filmek töltik meg a film- és tévéképernyőket. Bárki, bármilyen korú lehet, tele lehet tömni a fejét hülyeséggel, ami valódi problémákat okozhat a jelenlegi és a jövőbeli életében.

Egy nő már nem vállal felelősséget férje más nőtől származó gyermekeiért. Gyűlölet!

De a családi béke jó dolog, amire minden család vágyhat, de vajon könnyű-e napjainkban megtalálni és fenntartani a békét és harmóniát egy családban? Valaki azt mondta, hogy mindenből túl sok nem jó. Ez azt jelenti, hogy a túl sok szabadság vezetett ehhez a helyzethez modern családjainkban.

Hogyan lehet békét teremteni a családban?

Mivel láttuk, hogy milyen trükkös lehet békében élni egy családban, nézzük meg, hogyan találjuk meg a békét, mielőtt fenntartjuk azt. Először is szeretném elmondani, hogy vannak békés emberek természetüknél fogva és neveltetésüknél fogva is. Én még mindig erősen hiszek abban, hogy a természet megelőzi a nevelést. Ezt a mindennapi életünkben is láthatjuk.

Békés embereket találunk minden családban, klánban, törzsben és nemzetben. Békés emberként mi vagyunk a béke forrása a családunkban. Emlékszem, hogyan lettem vita tárgya anya és apa között még az 1980-as években, amikor még csak gyerek voltam. Régebben észrevettem, ha apám bosszús, és szerettem volna tudni, hogy miért. Mindig közéjük ugrottam, hogy megakadályozzam, hogy veszekedésbe kezdjenek, de nagyon óvatosnak kell lennem, mert még belém ütközhetnek.

Ez volt akkoriban a feladatom, hogy békét teremtsek a családunkban. Ez az oka annak, hogy manapság salomnak nevezem magam.

Nem az, amivé a jövőben válni szeretnék. Ez az, aki már természetemnél fogva vagyok. Utálom a veszekedést és a harcot. A békés emberek távol tartják magukat az ártalmas dolgoktól, emberektől és tárgyaktól. Akármilyen fiatalok is, gyávának ismerik őket, mert mindig vigyáznak, hogy ne bántsák sem magukat, sem másokat. Ők nem olyan szívtelenek. Az ilyen emberek révén minden családban megtalálható a béke.

Nézd, minden családban a legtöbb esetben, ha a férj agresszív, a feleség nem az. Ha egy családban a feleség agresszív, a férj nem az. És ha csak két gyerek van egy családban, akkor az egyik valószínűleg békés, a másik pedig erőszakos. Így működik a természet. Isten tudja, miért teremtett agresszív és békés embereket, és miért tette őket családba.

Hogyan lehet fenntartani a békét egy családban?

Mielőtt lezárnánk a beszélgetést, szeretném, ha megnéznénk, hogyan tudjuk fenntartani a békét, ami már megvan egy családban. Mivel fentebb már láttuk, hogy egy családban mindig vannak békés és erőszakos emberek is, a békét egy családban akkor is fenn lehet tartani, ha ezek a békés emberek léteznek és hangjuk van a családban.

Az agresszív emberek azonban mindig mindent megtesznek azért, hogy figyelmen kívül hagyják, elhallgattassák és háttérbe szorítsák a békés embereket. Ebben az esetben hogyan tudják a csendes és békés emberek fenntartani a békét? Ezt sokféle módon megtehetik. Úgy gondolkodhatnak, beszélhetnek és cselekedhetnek, hogy a családban fenntartják a békét. Gondolataik, szavaik és tetteik nagyon fontosak.

Ezek a békés emberek megakadályozhatják a veszekedést akár maguk között másokkal, akár más emberek között. Az igazság az, hogy a konfliktusokat semmilyen szinten nem tudjuk teljesen megelőzni. Megpróbálhatjuk megelőzni, de mindig is valóság lesz minden emberi családban. Tudnunk kell azonban, hogy minden családban vannak békés és erőszakos emberek egyaránt, és ez így van rendjén. Ez a valóság ebben a világban. Még a rovaroknak is megvan a maguk oka arra, hogy harcoljanak, sőt meg is ölhetik egymást.

Istennek is megvannak a maga módszerei. Néha elgondolkodom azon, hogy ha a családban minden ember pontosan úgy nézne ki, úgy gondolkodna, úgy beszélne és úgy cselekedne, mint én, milyen zűrzavar lenne? Mit gondolsz, mi történne, ha a családodban mindenki úgy gondolkodna és cselekedne, mint te? Szerintem unalom és háború lesz a családodban a béke és harmónia helyett.

Az utolsó szavaim

Végül elérkeztünk a cikk végére. Mit tanultál belőle? Azt hiszem, megtanultuk, hogy a családi béke a családon belüli békét és a család belső tagjainak békéjét jelenti. Láttuk, hogy Dél-Szudánban a család nem csak azt jelenti, amit ma közvetlen családnak nevezünk. A család egy közösség fontos egysége.

Azt is láttuk, hogy a békés embereknek minden családban szerepük van.

Utolsó tanácsom az Önökhöz, hogy nem tudunk mindent, és nem is fogunk mindent tudni. Ez azt jelenti, hogy bármit is osztok meg veletek, az alapvetően tényszerű, amennyire az én ismereteim terjednek. Nem kell ítélkeznünk más emberek felett, hacsak nem vagyunk azok, természetesen. Ez azt jelenti, hogy ha te és én békeszeretők vagyunk, tegyünk meg mindent, hogy békében éljünk mindenkivel a családunkban. Nem tehetjük meg, hogy mások olyanok legyenek, mint mi, bármennyire is próbálkozunk.