, 2022/10/11

Egy hirtelen jött 184 millió fontos jövedelem kétségtelenül megváltoztatná az életét. De mit tudunk valójában a lottónyeremények életünkre gyakorolt hatásairól? Boldoggá tesz-e bennünket a jackpotnyertesség most vagy a jövőben?

lottó

A legtöbben álmodtunk már arról, hogy nagyot nyerünk a lottón. Ez az álom valóra vált egy francia szelvénytulajdonos számára, aki megnyerte az EuroJackpot rekordösszegű nyereményét.

Egy hirtelen jött több 100 millió forintos jövedelem kétségtelenül megváltoztatná az életét. De mit tudunk valójában a lottónyeremények életünkre gyakorolt hatásairól? Boldoggá tesz-e bennünket a jackpotnyertesség most vagy a jövőben?

Pályafutásomat annak kutatásával töltöttem, hogyan befolyásolhatják boldogságunkat és jólétünket az életünkben bekövetkező változások, döntések és a szerencse - beleértve a lottót is. Íme, mit tudtam meg arról, hogy a lottónyeremény potenciálisan hogyan változtathatja meg az emberek életét.

A lottón megnyert mérsékelt összeg hatással van arra, hogy kik vagyunk, hogyan költjük el a pénzünket, és mit szeretnénk kezdeni az életünkkel. Különböző tanulmányokban kollégáimmal együtt azt találtuk, hogy ha valaki legalább 500 fontot nyer a nemzeti lottón, akkor jelentősen jobboldali és kevésbé egyenlőségpárti lesz, nagyobb valószínűséggel vált magán-egészségbiztosításra és lesz önfoglalkoztató.

A lottónyeremény boldoggá tesz-e, a bizonyítékok némileg vegyesek. Andrew Oswald és Jonathan Gardner közgazdászok, majd később Benedicte Apouey és Andrew Clark közgazdászok egy több mint 16 000 lottónyertesből álló, átlagosan több ezer fontot nyert brit mintát felhasználva arról számoltak be, hogy a vagyon nagy és pozitív hatása a nyertesek mentális egészségére a nyeremény után két évvel jelentkezett.

A hollandiai postai kódlottóról készült újabb tanulmány azonban, amely a brit tanulmányhoz képest nagyobb, átlagosan 22 500 dolláros (16 400 font) lottónyereményre összpontosított, bár a nyertesek mintája kisebb volt (223 fő), kevés bizonyítékot talált arra, hogy a lottónyeremények statisztikailag szignifikáns módon befolyásolták volna az emberek boldogságát.

A legtöbb ilyen korábbi tanulmány a lottón nyert néhány ezer dolláros nyeremény hatásait vizsgálta - de mi a helyzet a hatalmas nyereményekkel?

Egészen a közelmúltig nem állt rendelkezésünkre sok megfigyelés a nagy lottónyertesekről ahhoz, hogy érdemi tanulmányt végezhessünk a hatásokról. A lottón 100 000 dollárnál (73 000 fontnál) többet nyerő emberek jellemzően nem szerepelnek az országos reprezentatív háztartási felmérésekben, mivel nagyon kevés ilyen ember van bármely véletlenszerűen kiválasztott háztartásban.

Ez azt is jelenti, hogy minden korábbi tanulmány, amely a nagy lottónyeremények pszichológiai hatásait próbálta megbecsülni, túl kis mintanagysággal rendelkezett ahhoz, hogy bármilyen statisztikai megállapítás meggyőző legyen.

Az átlagosan 106 000 dolláros (77 000 font) nyeremény és a svéd lottó több mint 2500 nyerteséből álló minta alapján megállapították, hogy a nagy nyertesek általános életelégedettsége jelentősen magasabb, mint a hasonló jellemzőkkel rendelkező kis nyerteseké és a nem nyerteseké. Ez több mint öt évvel a nyeremény után is fennáll.

Az életelégedettség az értékelő jólét mérőszáma - annak általános értékelése, hogy valaki hogyan látja az életét. Ez különbözik a megtapasztalt jóléttől - a pozitív érzelmektől, amelyeket nap mint nap megtapasztalunk.

A svéd tanulmány kevés bizonyítékot talált arra, hogy a nagy összegű lottónyeremény jelentős hatást gyakorolna a nyertesek boldogságára, ami a megtapasztalt jóllétet méri. Azt is megállapították, hogy a nagy lottónyeremény nem javítja lényegesen az emberek jelenlegi mentális egészségét.

Ez összhangban van Daniel Kahneman és Angus Deaton Nobel-díjas közgazdászok tanulmányával, amely kimutatta, hogy egy 75 000 dolláros (54 600 font) küszöbérték felett az értékelő jólét mérőszámai tovább emelkednek a jövedelemmel, míg a megélt jólét mérőszámai, mint például a boldogság és a mentális egészség, nem.

Továbbá a svéd lottóvizsgálat során nem volt bizonyíték arra, hogy a 100 000 dolláros nyeremény jelentősen javította volna az emberek egészséggel, párkapcsolattal, lakhatással, szomszédsággal és társadalommal való elégedettségét.

Az e tanulmányokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az EuroMillions jackpot megnyerése jelentősen és tartósan javítaná a pénzügyeinkről való gondolkodásunkat és az életünk alakulását hosszú távon, de kevésbé valószínű, hogy a mindennapi életünket kellemesebbnek éreznénk tőle.

Legtöbbünk számára a lottón való nagy nyereményről szőtt álmaink soha nem fognak megvalósulni. De már a szelvény megvásárlása is a várakozás meleg, izgalmas érzését keltheti bennünk, amíg várjuk a szerencseszámok kihúzását. A pszichológusok ezt a "hadd álmodjam tovább" hatásnak nevezik. Ez az ok önmagában elég lehet ahhoz, hogy tovább játsszunk.