A Valentin-nap története


, 2021/11/19

A Valentin-nap története - Mit ünneplünk ezen a napon? Aktuális szerelem ünnep évforduló Valentin-nap A Valentin-nap története - Mit ünneplünk ezen a napon? alon.hu 2021.02.13. 17:55 A Valentin-nap eredete. Ráadásként, egy szerelmes kvízzel is meglepjük. Hirdetés Valentin napot február 14-én tartják az egész világon. A hagyományt Szent Bálinthoz kötik, ő ugyanis a jegyesek, szerelmesek védőszentje.​ Ezen a napon a szerelmesek apró ajándékkal, virággal lepik meg kedvesüket.

A Valentin-nap

A legenda szerint a februári Valentin-nap, Szent Valentin nevéhez kötődik. Valentin, a III. században élt, (Valentin magyarul Bálint), aki kiállt az emberek jogaiért. Az akkori uralkodó II. Claudius úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek családjuk, feleségük van, ezért megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést.

Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiaknak, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Amikor II. Claudius rájött az árulásra, bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását.

”A Te Valentinod.”

Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot, a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyát az emberek. Magyarországon 1990-ben éledt fel megünneplése. A legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van, bár ma már a világ szinte minden országában kapcsolódik hozzá valamilyen hagyomány.

Ám ami világszerte hasonló: a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért. 

#a-valentin-nap