, 2021/11/19

A Valentin-nap története - Mit ünneplünk valentin napon? Aktuális szerelem ünnep évforduló. A hagyományt Szent Bálinthoz kötik, ő ugyanis a jegyesek, szerelmesek védőszentje. Ezen a napon a szerelmesek apró ajándékkal, virággal lepik meg kedvesüket.

A Valentin-nap

Valentin-nap minden év február 14-én van

Honnan ered a Valentin-nap? Az ünnep történetét - és védőszentjének történetét - rejtélyek övezik. Azt tudjuk, hogy a februárt régóta a romantika hónapjaként ünneplik, és hogy a Szent Bálint-nap, ahogyan ma ismerjük, mind a keresztény, mind az ókori római hagyományok maradványait tartalmazza. De ki volt Szent Bálint, és hogyan került kapcsolatba ezzel az ősi szertartással?

A katolikus egyház legalább három különböző Valentin vagy Valentinus nevű szentet ismer el, akik mindegyike mártírhalált halt. Az egyik legenda szerint Valentin pap volt, aki a harmadik században szolgált Rómában. Amikor II. Claudius császár úgy döntött, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák, mint azok, akiknek feleségük és családjuk van, betiltotta a fiatal férfiak házasságát. Valentin, felismerve a rendelet igazságtalanságát, szembeszállt Claudiusszal, és titokban továbbra is házasságot kötött fiatal szerelmesek számára. Amikor Valentin cselekedeteire fény derült, Claudius elrendelte, hogy végezzék ki. Mások ragaszkodnak ahhoz, hogy Terni Szent Bálint püspök volt az ünnep igazi névadója. Őt is II. Claudius fejeztette le Rómán kívül.

Más történetek szerint Bálintot azért ölhették meg, mert megpróbált segíteni a keresztényeknek megszökni a kemény római börtönökből, ahol gyakran verték és kínozták őket. Egy legenda szerint egy bebörtönzött Valentin küldte az első Valentin-köszöntőt, miután beleszeretett egy fiatal lányba - valószínűleg a börtönőrének lányába -, aki meglátogatta őt fogsága alatt. Állítólag halála előtt írt neki egy levelet, amelyet így írt alá: "From your Valentine" (A te Valentinodtól), és ez a kifejezés ma is használatos. Bár a Valentin-legendák mögött meghúzódó igazság homályos, a történetek mindegyike hangsúlyozza, hogy a férfi rokonszenves, hősies és - ami a legfontosabb - romantikus figura volt. A középkorra - talán ennek a hírnévnek köszönhetően - Valentin Anglia és Franciaország egyik legnépszerűbb szentjévé vált.

A Valentin-nap eredete: A februári pogány fesztivál

Míg egyesek úgy vélik, hogy a Valentin-napot azért ünneplik február közepén, hogy megemlékezzenek Valentin halálának vagy temetésének évfordulójáról - ami valószínűleg Kr. u. 270 körül történt -, mások azt állítják, hogy a keresztény egyház talán azért döntött úgy, hogy Szent Valentin ünnepét február közepére helyezi, hogy "keresztényiesítse" a pogány Lupercalia ünnepét. A Lupercalia február 15-én, azaz február 15-én ünnepelt termékenységi ünnep volt, amelyet Faunusnak, a földművelés római istenének, valamint Romulus és Remus római alapítóknak szenteltek.

Az ünnep kezdetén a római papok rendjének, a luperciaknak a tagjai egy szent barlangnál gyűltek össze, ahol a római alapítók, Romulus és Remus csecsemőit a hiedelem szerint egy farkaslány vagy lupa gondozta. A papok egy kecskét áldoztak fel a termékenységért, és egy kutyát a megtisztulásért. Ezután a kecskebőrt csíkokra vágták, belemártották az áldozati vérbe, majd az utcára vonultak, és a kecskebőrrel gyengéden megpaskolták a nőket és a szántóföldeket. A római nők távolról sem féltek, hanem örömmel fogadták a bőrök érintését, mert úgy vélték, hogy a következő évben termékenyebbek lesznek tőle. A legenda szerint később a nap folyamán a város összes fiatal nője egy nagy urnába tette a nevét. A város agglegényei mindannyian választottak egy-egy nevet, és az év során a kiválasztott nővel kerültek párba. Ezek a párosítások gyakran házassággal végződtek.