, 2022/8/3

A pénz nem boldogít de a papírpénz napján biztosan boldogabbak vagyunk ha van belőle, mintha nincs.

papírpénz

A papírpénz napját minden évben március 10-én, az első amerikai bankjegyek kibocsátásának évfordulóján ünneplik. Ezen a napon az Egyesült Államok legrégebben létező papírpénzéről emlékezünk meg. Természetesen a bankjegyeket az idők során módosították és frissítették, de segítettek megteremteni a ma használatos papírdollárok alapjait. Egy eredeti 1862-es bankjegyek az amerikai történelem felbecsülhetetlen értékű darabja.

Ezeket a történelmi jelentőségű papírpénzeket adják veszik az interneten a gyűjtők és a lelkes amatőrök. Az ebay-en 150 dollárért - ami a jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 60 ezer forint - megvásárolhatjuk egy 1 dolláros példányát, plusz hozzájön még a szállítás költsége is természetesen.

A papírpénz története

A papírpénz története az Egyesült Államokban kicsit bonyolult. Bár az első törvényes fizetőeszközként szolgáló bankjegyeket 1862-ben bocsátották ki, papírpénz már korábban is létezett. A Vilmos király háborúja idején, 1690. február 3-án nyomtatták az első papírpénzt Massachusettsben, hogy katonai akciókat finanszírozzanak. Ez a pénz azonban csupán egy hitelkiváltás volt. 1775-ben a kongresszus megpróbálta ezt szélesebb körben megismételni, de ez a gyors infláció miatt kudarcot vallott.

Az 1860-as években kétféle vészhelyzeti papírpénz jelent meg: az 1861-ben kibocsátott Demand Notes és az 1862-ben kibocsátott United States Notes. Az amerikai polgárháború alatt ezeket a bankjegyeket a kiadások kifizetésére használták. A Demand Notes nem volt beváltható, és kezdett veszíteni az értékéből.

A kettő közül az United States Note volt az, amelyet az Abraham Lincoln elnök által aláírt és 1862 februárjában hatályba lépett első törvényes fizetőeszközről szóló törvény engedélyezett szövetségi fizetőeszközként. 1862. március 10-én bocsátották ki az első United States Notes bankjegyeket, ezért ünnepeljük a papírpénz napját az említett napon.

Természetesen a papírpénz előtt más módszerek is léteztek az értékek cseréjére, a legrégebbi talán a cserekereskedelem volt. A cserekereskedelemről áttértünk az érmékre, és a kínaiak voltak az elsők, akik a mai érméhez hasonló tárgyat használtak. Ők voltak az elsők, akik i. e. 700-ban az érmékről áttértek a papírpénzre.

Tények a papírpénzről, amit nem is tudtunk

Először is nem is papír. Amit papírpénznek nevezünk, az valójában nem papírból készül - hanem cellulózból.

Az 1700-as években az emberek tűvel és cérnával javították a szakadt bankjegyeket.

A Szövetségi Nyomdai és Gravírozási Hivatal mosógépekbe tette a papírbankjegyeket, hogy tesztelje tartósságukat.

Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban található papírpénzek 90%-án kokainmaradványok vannak.

A papírpénz nyomtatásához használt festékek kalcium-karbonátot tartalmaznak, egy olyan vegyi anyagot, amelyet vörös tűzijátékok készítéséhez is használnak.