, 2022/10/12

Hogyan építsünk bizalmat a kapcsolatokban. Bizalom: Enélkül nem lehet egészséges kapcsolatod. És mégis, gyakorlatilag mindannyiunknak eszébe jut egy olyan forgatókönyv, amikor a bizalmunk megtört.

A bizalom kiépítése egy kapcsolatban

De hogyan alakítsuk ki egyáltalán a bizalmat? Vissza lehet-e építeni a megtört bizalmat? Ez a cikk azt vizsgálja, hogyan lehet a bizalmat különböző kapcsolatokban kiépíteni, gyakorlati tippeket és bizalomépítő tevékenységeket is tartalmaz.

Hogyan építsünk bizalmat

A következő javaslatokat a bizalom kiépítésére vonatkozóan Carthage Buckley (é.n.), stressz- és teljesítménytréner adta.

1. Tartsd be a szavad, és kövesd a tetteid.

A bizalomépítés lényege, hogy mások elhiggyék, amit mondasz. Ne feledd azonban, hogy a bizalomépítéshez nemcsak az ígéretek betartása szükséges, hanem az is, hogy ne tegyél olyan ígéreteket, amelyeket nem tudsz betartani.

Ha betartod a szavad, az megmutatja másoknak, hogy mit vársz el tőlük, és így nagyobb valószínűséggel fognak tisztelettel bánni veled, ami további bizalmat alakít ki.

2. Tanuld meg, hogyan kommunikálj hatékonyan másokkal

A rossz kommunikáció az egyik fő oka annak, hogy a kapcsolatok megromlanak. A jó kommunikációhoz tartozik, hogy tisztában legyél azzal, hogy mit vállaltál és mit nem, és miben állapodtatok meg. A bizalom kiépítése nem kockázatmentes. Magában foglalja, hogy mind te, mind mások számára lehetővé teszi a kockázatvállalást, hogy bizonyítsátok a megbízhatóságot. Az ebben való eligazodáshoz kulcsfontosságú a hatékony kommunikáció. Enélkül előfordulhat, hogy az üzenetek, amelyeket küldeni kívántál, nem azok az üzenetek, amelyek beérkeznek.

3. Emlékeztesd magad, hogy a bizalom kiépítéséhez és kiérdemléséhez időre van szükség.

A bizalom kiépítése napi szintű elkötelezettséget jelent. Ne ess abba a hibába, hogy túl sokat vársz túl hamar. A bizalom kiépítése érdekében először tegyél kis lépéseket és vállalj kis kötelezettségeket, majd ahogy a bizalom növekszik, úgy lesz könnyebb nagyobb kötelezettségeket vállalni és elfogadni. Tegyél bizalmat, és általában bizalmat fogsz kapni cserébe.

4. Szánj időt a döntések meghozatalára, és gondolkodj, mielőtt túl gyorsan cselekednél.

Csak olyan kötelezettségeket vállalj, amelyeket szívesen vállalsz. Legyen bátorságod nemet mondani, még akkor is, ha ezzel csalódást okozol valakinek. Ha beleegyezel valamibe, és nem tudod végigcsinálni, akkor minden érintett rosszabbul jár. Legyél tisztában azzal, hogy mi van a tányérodon, és tartsd számon a vállalásaid. A szervezettség szükséges része a családdal, barátokkal és kollégákkal való bizalomépítésnek. Ez lehetővé teszi, hogy egyértelmű döntést hozz arról, hogy beleegyezel-e az idődet és energiádat érintő kérésekbe.

5. Becsüd meg a meglévő kapcsolataid - és ne vedd őket természetesnek.

A bizalom gyakran a következetességből fakad. Általában azokban az emberekben bízunk a legjobban, akik jó és rossz időkben is következetesen mellettünk állnak. Ha rendszeresen megmutatod valakinek, hogy ott vagy neki, az hatékony módja a bizalomépítésnek.

6. Fejleszd a csapatban való képességeid, és vegyél részt nyíltan

Ha aktív szerepet vállalsz egy csapatban és hozzájárulsz, az emberek nagyobb valószínűséggel tisztelnek és bíznak benned. A csapatban való bizalomépítés során az is elengedhetetlen, hogy megmutasd, hogy hajlandó vagy megbízni másokban. Ha nyitott vagy, és hajlandó vagy hozzájárulni és részt venni, az ezt bizonyítja. Más szóval, vegye figyelembe, amit mások mondanak, mutassa meg, hogy aktívan figyel, tisztelettudó módon javasoljon gondolatokat és visszajelzéseket, és mutassa meg, hogy hajlandó a csapat részévé válni.

7. Mindig légy őszinte

Az üzenet, amit közvetítesz, mindig, minden esetben az igazság legyen. Ha hazugságon kapnak, legyen az bármilyen apró, a megbízhatóságod csökken.

8. Segíts az embereknek, amikor csak tudsz

Ha segítesz egy másik embernek, még akkor is, ha az számodra semmilyen előnnyel nem jár, az bizalmat épít. A hiteles kedvesség segít a bizalom építésében.

9. Ne rejtsd el az érzéseidet

Ha nyíltan beszélsz az érzelmeidről, az gyakran hatékony módja a bizalomépítésnek. Sőt, ha az emberek tudják, hogy törődsz velük, nagyobb valószínűséggel bíznak benned. Az érzelmi intelligencia szerepet játszik a bizalomépítésben. Az érzéseid elismerése, a tanulságok levonása és a produktív cselekvés azt jelenti, hogy nem tagadod meg a valóságot - ez a bizalomépítés kulcsa.

10. Ne reklámozd magad mindig

Az elismerés és a megbecsülés fontos szerepet játszik a bizalom építésében és a jó kapcsolatok fenntartásában. Mások erőfeszítéseinek elismerése és megbecsülése mutatja a vezetői és csapatmunkához való tehetségedet, és növeli mások bizalmát irántad. Másrészt, ha az emberek nem mutatnak elismerést egy jótettért, önzőnek tűnnek. Az önzés pedig rombolja a bizalmat.

11. Mindig azt tedd, amit helyesnek tartasz

Ha valamit pusztán a jóváhagyásért teszel, az a saját értékeid és meggyőződéseid feláldozását jelenti. Ez csökkenti az önmagadba, az értékeidbe és a hitedbe vetett bizalmat. Ha mindig azt teszed, amit helyesnek tartasz, még akkor is, ha mások nem értenek vele egyet, az ahhoz vezet, hogy mások tisztelni fogják az őszinteségedet. Érdekes módon a bizalom kiépítése során hajlandónak kell lenned arra, hogy alkalmanként felbosszants másokat. Az emberek hajlamosak nem bízni azokban, akik egyszerűen azt mondják, amit mások szerintük hallani akarnak.

12. Ismerd be a hibáidat

Amikor megpróbálod elrejteni a hibáidat, az emberek tudják, hogy tisztességtelen vagy. Azzal, hogy nyitott vagy, megmutatod a sebezhető oldaladat, és ez segít bizalmat építeni másokkal szemben. Ez azért van, mert úgy érzékelik, hogy te is inkább olyan vagy, mint ők - mindenki követ el hibákat. Ha úgy teszel, mintha soha nem követnél el hibákat, megnehezíted mások számára, hogy megbízzanak benned, mert felesleges különbséget teremtesz kettőtök között. Ha valaki csak az általad kivetített "tökéletességet" látja, valószínűleg nem fog bízni benned.