, 2022/10/12

El tudod ezt hinni? A boltok már a hálaadást megkerülve a karácsony felé száguldanak, mire észbe kapunk! Azok számára, akiknek mindennapos öröm, hogy az életüket olyan valakivel osztják meg, aki autizmus spektrumzavarral vagy más speciális szükséglettel rendelkezik.,

8 tipp a speciális igényű családtagok felkészítéséhez az ünnepi szezonra

Ismerjük azt az érzést, amikor a Halloween-t már jóval az ősz beköszönte előtt megéljük, és amikor karácsonyi dalokat kell hallgatnunk, amint a naptár októberre esik... aah, a várakozás mindezek után. Sokak számára ez a boldog ünnepi történésekkel kapcsolatos elképzelés gyorsan túl hamar túl soká válhat, és lefelé tartó spirálhoz vezethet. Íme néhány egyszerű stratégia, amely enyhítheti a túláradó izgalmat, és lehetővé teszi, hogy az ünnepeket időben, egymást követő sorrendben ünnepeljük:

1.

Mindig tartsunk naptárat több okból is, például a találkozók és születésnapok felsorolására, de azért is, hogy feljegyezzük, miről beszélnek általában az emberek az év különleges időszakaiban, és milyen tevékenységekben vesznek részt. Például októberben a lap tetejére írnám: "Az emberek tökkel díszítik fel az otthonukat. Talán elmehetünk egy farmra almát szedni. Az emberek arról beszélnek, hogy almás pitét és tökös kenyeret sütnek és esznek. Megnézhetünk olyan filmeket, mint Az Óz, a nagy varázsló és olyan ijesztő filmeket, mint a __________. Mindenki megnézi a halloweeni jelmezeket, és zacskónyi édességet vesz." Ezt egész évben folytatni kell.

2.

Amikor minden nagyobb ünnep véget ér, készítsd fel őket a következő ünnepre. Például, amikor véget ér a hálaadás, írd meg másnap a következőket: "Kezdjétek el leszedni a hálaadási dekorációt. Kezdjetek el beszélni a karácsonyról. Kezdjetek el listát írni arról, milyen díszeket szerezzünk be karácsonyra".

3.

Az ünnepi szezon nyüzsgése során vond be a családtagod a funkcionális feladatokba, amennyire csak lehetséges, például segítsen a hálaadási vacsorához kapcsolódó élelmiszer-vásárlási lista vagy a karácsonyi süteményreceptek elkészítésében, vagy hagyd, hogy tolja a bevásárlókocsit és keresse meg a termékeket a szupermarketben, vagy étkezés után pakolja be a mosogatógépet. Más szóval, próbáljuk meg minél többször pozitív, proaktív módon felhasználni az izgatott, ideges energiáikat.

4.

Amikor minden ünnep véget ér, kérd meg családtagjaidat, hogy a katalógusokat és magazinokat újrahasznosítsa, ami végérvényesen jelképezi a végét.

5.

Korlátozd a zene- és filmválasztékát a szezonális választékra, vagy azokra, amelyek egész évben aktuálisak. Rendezd el a TV Guide-ot, hogy bemutasd, mikor nézik a legtöbben a karácsonyi filmeket. Jó szabály, hogy zárt ajtók mögött, valakinek a hálószobájában bármi megtörténhet, de a nappaliban bizonyos szabályokat be kell tartanunk. Így karácsony este senki sem akar a családban húsvéti filmet nézni!

6.

A legjobb, ha mindenkit proaktívan felkészítünk a közelgő változásokra a napirendjükben! Az ünnepi vacsora helyszínének közlése elengedhetetlen. Ha látogatók érkeznek, kérünk, tudasd velük. Ezeknek a változásoknak a tudomásul vétele írásbeli értesítés és/vagy fényképek útján örömmel fogadjuk.

7. Mindig gondoskodj olyan tárgyakról és tevékenységekről, amelyekkel a családtagokat le tudod foglalni az ünnepi étkezések alatt. Mi el tudjuk szórakoztatni magunkat beszélgetéssel, de néha mások nem. Tartsátok ezt szem előtt.

8.

Tartsd be ezeket a szabályokat, hogy TE és a család többi tagja is jól érezze magát!