, 2022/10/13

A hangulatfokozástól a stressz csökkentéséig a természetben töltött idő csodákat tesz a közérzeteddel. Körülbelül 35 évvel ezelőtt egy fiatal kutató olyan elméletbe botlott, amely megváltoztatta a tudósok gondolkodását a természet agyra gyakorolt hatásáról.

7 hihetetlen előnye a természetben való tartózkodásnak

Roger Urlich gyermekkora nagy részét kórházban töltötte. Szobájában volt egy kis ablak, amely egy magányos fenyőfára nézett. Ahogy Urlich egészségi állapota javult, azon tűnődött: vajon az a fa is szerepet játszott abban, hogy segített neki a gyógyulásban? És vajon a természetre való kilátás nélküli betegek rosszabbul vannak-e?

Urlich végül megtalálta a választ. Megvizsgálta a betegek egy csoportját azonos szobákban, azzal a különbséggel, hogy egyes betegek fákra, mások pedig egy téglafalra néztek. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknek kilátásuk volt a fákra, sokkal jobban jártak, mint azok, akiknek kilátásuk volt a téglákra. Azok, akik fákra néztek, kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, jobb hangulatban voltak, és gyakran hamarabb hazaengedték őket a kórházból.

Urlich eredményei a tudományos kutatások új hullámát indították el. Ha már a fák látványától is jobban érzik magukat az emberek, akkor milyen előnyei voltak annak, ha ténylegesen időt töltöttek a természetben? E tanulmány óta a kutatások továbbra is szoros kapcsolatot találnak a természetben töltött idő és a jó közérzet között. Minél többet foglalkoznak a tudósok ezzel a témával, annál világosabbá válik, hogy a természetben való tartózkodás hihetetlen dolgokat művel az agyunkkal, a testünkkel és az érzelmeinkkel.

Íme a természetben töltött idő 7 legjobb előnye.

1. A természet feldobja a hangulatot

A Minnesotai Egyetem kutatói szerint a természetben való tartózkodás - vagy akár csak a természeti jelenetek nézegetése - "növeli a kellemes érzéseket". A természet remek hangulatfokozó.

2. A természet csökkenti a stresszt

Ha csak napi 20 percet töltesz a természetben, jelentősen csökkentheted a stresszhormonjaidat - derült ki a Frontiers in Psychology című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmányból. Az eredmények olyan erősek, hogy egyes egészségügyi szakembereket arra ösztönöznek, hogy írjanak fel "természetben töltött időt" a pácienseiknek.

3. A természet összeköt másokkal

Sokan a természetben való tartózkodásra az egyedül töltött idővel asszociálnak. Ezért meglepő lehet, ha megtudod, hogy a természet segít abban, hogy jobban összekapcsolódj a közösségeddel. A kutatók szerint ez azért van, mert a természetben való tartózkodás elősegíti az empátia, a szeretet és az összetartozás érzését.

4. A természet javítja a kreativitást és a problémamegoldást

Észrevetted már, hogy mennyivel tisztábbnak és könnyebbnek érzel egy problémát, miután időt töltöttél a szabadban? Akár sétálsz, akár kerékpározol, futsz, vagy csak bámulod a felhőket, a természetnek megvan a maga módja arra, hogy beindítsa a kreativitást és javítsa a problémamegoldást - állapította meg egy 2012-es tanulmány.

5. A természet védelmet nyújthat a szorongás és a depresszió ellen

A természetben töltött idő és a szorongás és a depresszió elleni védelem közötti kapcsolat jól dokumentált. A tudományos közösség körében egyértelmű az egyetértés: minél több időt töltesz a szabadban, zöldövezetben, annál jobb.

6. A természet jót tesz a szív egészségének

A természetben való tartózkodás általában valamilyen módon a test megmozgatásával jár - például a tengerparton való sétálással -, így szoros kapcsolat van a természetben töltött idő és a szív egészsége között.

7. A természet reményt ad

Egy 2006-os tanulmány szerint azok az emberek, akik lombos, zöld környezetben élnek, nagyobb valószínűséggel érzik jobban magukat az egészségükkel és a jövőjükkel kapcsolatban. A természet képes arra, hogy a mindennapi stresszt kisebbnek, a mindennapokat pedig jobbnak érezzük.

Könnyű módszerek arra, hogy több időt töltsön a természetben

Nem kell a tengerparton élni vagy vidékre költözni ahhoz, hogy élvezd a természet előnyeit. Íme néhány egyszerű módja annak, hogy a természetben töltött idődet feldobd, függetlenül attól, hogy hol élsz.

Kelj fel korán, hogy megnézd a napfelkeltét és elkezdhesd a napot.

Egyél minél több étkezést a szabadban.

Gyakorolj a szabadban ahelyett, hogy bent lennél.

Menj el egy napi sétára.

Tarts kávészünetet egy sétával a kertben vagy a háztömb körül.

Olvass könyvet a szabadban - egy fa alatt ülve vagy a fűben fekve.

Rossz az idő, vagy nincs ideőd egy gyors szabadtéri szünetre? Próbáld ki a természet hangjainak hallgatását a Mentemia Soundscape Mixerrel.